Linkovi

Pesnikinji Luiz Glik Nobelova nagrada za književnost


ARHIVA - Luiz Glik na dodeli Nacionalnih knjiđevnih nagrada, 19. novembra 2014. u Njujorku (Foto: AFP/Robin Marchant-Getty Images North America)
ARHIVA - Luiz Glik na dodeli Nacionalnih knjiđevnih nagrada, 19. novembra 2014. u Njujorku (Foto: AFP/Robin Marchant-Getty Images North America)

Američka pesnikinja Luiz Glik dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Švedska akademija hvalila je njen “nepogrešivi poetski glas, koji svedenom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim”.

Glik, 77-godišnja profesorka prestižnog Univerziteta Jejl, koja se smatra jednom od najistaknutijih pesnikinja u američkoj savremenoj književnosti, objavila je 12 zbirki pesama, a dobitnica je i Pulicerove nagrade i američke Nacionalne nagrade za književnost.

Priznanje za književnost je jedno od pet koji se dodeljuju ove nedelje i svako dobitniku (ili dobitnicima) donosi novčanu nagaradu od 1,1 milion dolara.

U petak se objavljuje ko je dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Nagradu za hemiju dobile su dve naučnice koje su razvile metod za menjanje gena. Troje naučnika dobilo je nagradu za fiziku, za svoja otkrića u vezi sa crnim rupama, dok su u oblasti medicine, trojica naučnika nagrađena za otkriće virusa hepatitisa C.

Kao i veći deo javnog života širom sveta, i ovogodišnje Nobelove nagrade dodeljuju se u senci pandemije koronavirusa, što je dovelo do otkazivanja ceremonije dodele Nobelovih nagrada, koja se održava svakog decembra u Stokholmu. Umesto toga, biće održan TV prenos sa pobednicima, koji će dobiti počasti u svojim zemljama.

Ovogodišnji pobednici biće pozvani na svečanost 2021. godine, kako bi proslavili zajedno s laureatima sledeće godine, pod pretpostavkom da pandemija do tada popusti.

XS
SM
MD
LG