Linkovi

Nobel za medicinu zbog otkrića u vezi sa adaptacijom ćelija


Trojica dobitnika Nobelove nagrade za medicinu za 2019. godinu na ekranu u Stkholmu, na kojoj je saopšteno da su nagrađeni (Foto: AFP)

Nobelova nagrada za medicinu za 2019. godinu, dodeljena je naučnicima Vilijemu Kejlinu, Piteru Retklifu i Gregu Semenci.

Sekretar Nobelovog komiteta Tomas Perlman rekao je da je švedski Kraljevski institut odllučio da ovogodišnja Nobelova nagrada bude uručena trojici naučnika za njihovo otkriće načina na koji ćelije otkrivaju dostupnost kiseonika i adaptiraju se.

“Greg Semenca, rođen 1956. u Njujoku, studirao je na Džons Hopkins univerzitezu u Baltimoru, gde i dalje radi. Ser Piter Retklif, rođen 1954, u Lankaširu u Velikoj Britaniji studirao je na Oksfordu i tamo i dalje radi istraživanja, ali takođe i na Institutu Frensis Krik u Londonu. Vilijem Kejlin, rođen je 1957. u Njujorku", predstavio je dobitnike Perlman.

Njihovo otkriće biće od pomoći da se nađu novi načini borbe protiv anemije, raka i drugih oboljenja. Ovo je 110. nagrada u kategoriji koja postoji od 1901. Trojica dobitnika će ravnopravno podeliti 918 hiljada dolara.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG