Linkovi

Lideri SZS neće biti deo prelazne vlade nakon odlaska Vučića


Konferencija Saveza za Srbiju u Beogradu, 23. januara 2019.
Konferencija Saveza za Srbiju u Beogradu, 23. januara 2019.

Ni jedan od lidera opoziconog Saveza za Srbiju neće biti član prelazne vlade koja bi trebalo da bude formirana kada sa valsti bude smenjen Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka, rekao je u sredu jedan od lidera SZS, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Na konferenciji za novinare Saveza za Srbiju, održanoj u sredu, ocenjeno je i da nema uslova za održavanje fer i demokratskih izbora, zbog čega članice SZS pozivaju na bojkot izbora, i na bojkot "zarobljenih" institucija.

"Niko od lidera SZS u toj vladi neće biti član, ni premijer, ni ministar. Ima dovoljno stručnog i poštenog sveta, a na nama je da stvorimo političke okolnosti da oni zauzmu mesta u toj Vladi, svojim političkim delovanjem, ali i energijom građana koji protestuju širom Srbije", rekao je Jeremić. On ipak nije hteo da navodi imenta potencijalnih budućih ministara, da im ne bi "komplikovao život".

Savez za Srbiju ima program u 30 tačaka i "mi od tog programa nećemo odustati", naglasio je Jeremić dodajući da će možda biti dodavanja novih tačaka, ali da ni jedna od postojećih 30 neće biti odbačena.

"Svi radimo zajedno u jednom cilju - a to je promena neopakog stanja u Srbiji i vraćanje normalnosti u institucije, medije, škole, bolnice i ulice", rekao je Jeremić pozivajući građane na novo protestno okupljanje u subotu u Beogradu.

Konferencija Saveza za Srbiju u Beogradu, 23. januara 2019.
Konferencija Saveza za Srbiju u Beogradu, 23. januara 2019.

Jeremić je rekao da je stav Saveza za Srbiju da u Srbiji trenutno "nema uslova" za održavanje slobodnih i fer izbora, jer su "institucije zarobljene", a mediji nisu slobodni.

"Narodna stranka se zalaže i za bojkot parlamenta jer u fingiranju rada državnih institucija ne treba učestvovati. Važno je da u vezi sa tom odlukom budemo jedinstveni. Nećemo dozvoliti podele iako će režim pokušati da ih izazove", kazao je lider Narodne stranke i dodao da jedna od temeljnih tačaka narednih protesta treba da bude stav opozicije da neće više učestvovati u "predstavama koje režim organizuje, poput izbora".

VIDEO Vuk Jeremić o najavljenim mogućim vanrednim izborima i opozicionom bojkotu tih izbora

VIDEO Vuk Jeremić o mogućim izborima i bojkotu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Nadovezujući se na komentar Jeremića o izborima, lider Demokrtaske stranke Zoran Lutovac rekao je da bojkot sam po sebi nije cilj, već da su cilj slobodni i pošteni izbori, a da do bojkota treba da dođe ako nije moguće izboriti se za poštene izborne uslove u kojima bi i opozicija mogla da pobedi.

Aron Čonka, predsednik nove članice Saveza za Srbiju - Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara - kazao je da je Savez za Srbiju prepoznat kao "krovna organizacija koja okuplja opoziciju u Srbiji" i ocenio da je program Saveza od 30 tačaka "zdrava polazna osnova za opoziciono delovanje ali i period posle smene režima".

"Ako želimo da pobedimo režim svi moramo da ostvimo po strani neke svoje političke poglede i da se udružimo u jednoj koloni kako bismo smenili ovu vlast", rekao je Čonka.

Da ni na kakve izbore ne treba izlaziti dok ne budu obezbeđeni uslovi za fer i pošteno biranje, smatra i lider Dveri, Boško Obradović. On je u izjavi za Glas Amerike rekao na vanrednim izborima ne treba učestvovati, da treba nastaviti proteste protiv vladi i da se nada da će se to iznedriti kao zajednički stav svih protivnika vlasti.

Uslov svih uslova, nastavio je, jesu slobodni izbori. "Ako barem pola godine ili godinu dana u Srbiji nemamo slobodne medije - pa kakvi izbor", zapitao je Obradović ocenjujući da je borba za slobodne medije možda i najvažniji zahtev koji odjekuje na protestima.

VIDEO Boško Obradović o najavljenim mogućim vanrednim izborima i opozicionom bojkotu tih izbora

VIDEO: Boško Obradović o mogućim izborima i bojkotu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Opozicionom bloku pristupili su, osim DZVM, i Udruženje "Čuvari grada", Zelena ekološka partija "Zeleni", Srpska monarhistička stranka "Srpska sloga", Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, Samostalni sindikat poštanskih radnika i Vojvođanski klub socijalista.

XS
SM
MD
LG