Linkovi

Socijaldemokrate regiona: Prostor prepušten populistima


Socijaldemokrate iz zemalja Zapadnog Balkana na okruglom stolu u Beogradu: Hari Lokvenec (SDSM), Jelena Mitrović (SDP CG), Aleksandra Jerkov (DS) i Irfan Čengić (SDP BiH).
Socijaldemokrate iz zemalja Zapadnog Balkana na okruglom stolu u Beogradu: Hari Lokvenec (SDSM), Jelena Mitrović (SDP CG), Aleksandra Jerkov (DS) i Irfan Čengić (SDP BiH).

Socijaldemokratija je u krizi u celom demokratskom svetu, a prazan prostor koji ostaje iza stranaka umerene levice mahom popunjavaju populisti i nacionalisti, rečeno je na konferenciji u Beogradu. Odgovor na to je zajednički nastup, više rada na rešavanju životnih problema i veće zalaganje za prave vrednosti u demokratskim društvima, zaključeno je.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, rekao je da je sada zadatak vratiti politiku socijaldemokratije među građane i vratiti njihovo poverenje. On je podsetio da je DS uvek držala do tolerancije, dobrih međuljudskih i međuetničih odnosa, te da se uvek suočavala sa prošloću na pravi način, solidarišući se sa žrtvama, a ne tražeći opravdanja. "Nadam se da će DS ostati temelj dobrosusedskih odnosa", rekao je Lutovac.

Hari Lokvenec, poslanik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije, podsetio je da su u regionu socijaldemokrate na vlasti na državnom nivou samo u Makedoniji. "Ono što pričamo pokazali smo na delu. Krajnjim naporima rešili smo problem sa Grčkom, a pre par godina i glavni problem sa Bugarskom. Trudimo se da rešimo problem sa susedima, kako bi mogli da se fokusiramo na rešavanje domaćih problema", rekao je.

VIDEO Predstavnik makedonskog SDSM o socijaldemokratiji u regionu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

On je podsetio da su Albanci u Makedoniji u najvećem procentu glasali za socijaldemokrate, a ne za svoje nacionalne partije. "To je za mene pravi primer - kad ljudi mogu da se ne povezuju po etničkim pitanjima, što je najveći popuzilam, nego kad mogu da razmišljaju o socijalnim stvarima, kako da država ide napred i kako da se poboljša kvalitet života".

On je ocenio da je prethodna makedonska vlast ostavila puno "kukavičijih jaja" i u tom kontekstu pomenuo beg bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je tokom vikenda između donošenja sudskog naloga da bude uhapšen i akcije policije uspeo da pobegne iz zemlje. Obraćajući se domaćinima iz Srbije, Lokvenec je rekao da su makedonske socijaldemokrate do 2012. smo učili iz iskustva Srbije, ali i da se 2013. godine pokazalo se da otpor od 2000. nije bio dovoljan.

"To što Makedonija nema otvorenih pitanja sa Srbijom, ne znači da Srbija nema otvorenih pitanja sa Makedonijom. Nema države iz okruženja sa kojom se Srbija trudi da nema otvorenih tema", rekla je potpredsednica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov. "Imamo stalnu potrebu da generišemo, makar i na silu, nekakve krize, tenzije, da bi se skrenula pažnja javnosti sa onoga što je zaista bitno", rekla je ona i ocenila da takva klima pogoduje vlastima, ali da izuzetno loše utiče na građane, koji su u konstantnom strahu.

VIDEO Jerkov: Efikasnije prići građanima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH, ocenio je da kreiranje i fingiranje regionalnih sukoba odgovara samo snagama na vlasti. On se usprotivo stavu koji je iznet na konferenciji - da socijaldemokrate nisu bile u poziciji da drže vlast u zemljama regiona i tako pokažu odgovornu politiku - podsećajući na period između 2010. i 2012. godine kada socijaldemokrate jesu bile na vlasti u zemljama regiona, pa situacija "nije bila puno bolja".

"Model makedonskog premijera Zorana Zaeva je kako se treba ponašati. I u Albaniji su socijaldemokrate na vlasti, pa prave zajedničke sednice vlade Albanije i Kosova i prave probleme", podsetio je Čengić.

Jelena Mitrović iz Socijaldemokratske partije Crne Gore, ocenila je uz dozu ironije da najbolju saradnju u regionu imaju pripadnici organizovanog kriminala, koji nemaju ideološke prepreke. Nastavila je podsećanjem da je Nikola Gruevski pobegao "kroz levičarsku Albaniju, preko takozvane levičarske Crne Gore i kroz desničarsku Srbiju". "Pravo bratstvo i jedinstvo", našalila se Mitrović i ocenila da je važno da socijaldemokrate regiona sarađuju, ali da je i njih podelilo prokletstvo malih razlika.

Konferencija je bila deo projekta "Kreiranje regionalnih javnih politika", koji sprovode Centar modernih veština iz Srbije, Forum lijeve inicijative iz BiH, Progres institut iz Makedonijae i SDP Crne Gore, a uz podršku britanske Laburističke partie i Vestimnster fondacije za demokratiju.

XS
SM
MD
LG