Linkovi

Kako je izgledao život na Grenlandu pre 2 miliona godina?


ILUSTRACIJA - Umetnički prikaz severnog dela Grenlanda pre dva miliona godina (Foto: Reuters/Beth Zaiken/Handout)
ILUSTRACIJA - Umetnički prikaz severnog dela Grenlanda pre dva miliona godina (Foto: Reuters/Beth Zaiken/Handout)

Naučnici su otkrili najstariji poznati DNK, uz pomoć kojeg su utvrdili kako je prije dva miliona godina izgledao život na sjevernom obodu Grenlanda. Danas je to neplodna arktička pustoš, ali je davno u tom području bujala vegetacija, a bilo je i niz životinjskih vrsta, čak i sada izumrli mastodon.

"Istraživanje otvara vrata u prošlost koja je u suštini bila izgubljena", rekao je vodeći istraživač Kurt Kjer, geolog i ekspert za glečere na Univerzitetu Kopenhagena.

S obzirom na to da je teško pronaći fosile životinja, istraživači su DNK uzeli iz uzoraka zemljišta. Riječ je o genetičkom materijalu koji organizmi ostavljaju u svojoj okolini - na primjer kroz kosu, pljuvačku ili lešine.

Proučavanje drevnog DNK uzorka može da bude veoma teško zato što se genetički materijal tokom vremena razbija, zbog čega naučnici imaju samo djeliće.

Međutim, zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, istraživači mogu da izvuku genetičke informacije iz malih, oštećenih djelova DNK-a, objašnjava jedan od autora Eske Vilerslev, genetičar na Univerzitetu Kejmbridž. Tokom istraživanja, DNK je upoređen sa različitim vrstama.

Uzorci su uzeti iz naslaga poznatih kao Kap Kobenhavn na Grenlandu. Danas je to područje polarna pustoš, objašnjava Kjer.

Međutim, prije više miliona godina, područje je prolazilo kroz period intenzivnih klimatskih promjena zbog kojih su porasle temperature, kaže Vilerslev. Naslage su se vjerovatno taložile desetinama hiljada godina, prije nego što su temperature pale i tu nastao permafrost (oblast večitog snega i leda).

Hladni vremenski uslovi pomogli su da se očuvaju delikatni djelići DNK-a - dok naučnici nisu izvadili uzorke, počevši od 2006. godine.

Tokom toplog perioda, kada su prosječne temperature bile 11 do 19 stepeni Celzijusa više nego danas, u tom području je bio prisutan neuobičajen biljni i životinjski svijet, naveli su istraživači. DNK sugeriše da je postojala kombinacija breza, vrba i jela.

DNK takođe ukazuje na tragove životinja među kojima su guske, zečevi, irvasi i leminzi. Veliko iznenađenje je to što je pronađen DNK mastodona, izumrle vrste koja izgleda kao kombinacija slona i mamuta, navodi Kjer.

Mnogi fosili mastodona prethodno su pronađeni u šumama u Sjevernoj Americi, koju od Grenlanda dijeli okean, kaže Vilerslev.

"Ni za milion godina ne bih očekivao da će mastodoni biti pronađeni na sjevernom Grenlandu", kaže Lav Dalen, istraživač na Univerzitetu Stokholma koji nije učestvovao u studiji o životu na Grenlandu.

DNK takođe sugeriše da je u tom području bilo i određenih vrsta kraba, te zelenih algi - što znači da su obližnje vode bile mnogo toplije u tom periodu, ističe Kjer.

S obzirom na to da su biljke i životinje opstale tokom perioda dramatičnih klimatskih promjena, Vilerslev vjeruje da bi njihov DNK-a mogao da ponudi "genetsku mapu puta" koja bi nam pomogla da se prilagodimo trenutnom zagrijavanju planete.

Dalen sa Univerziteta Stokholma očekuje da će istraživanje drevnih DNK uzoraka zalaziti još dublje u prošlost. On je radio na istraživanju koje je držalo prethodni rekord kada je riječ o najstarijem DNK, uzetog sa zuba mamuta starog oko milion godina.

"Ne bih bio iznenađen ako bi otišli jednu ili možda nekoliko miliona godina dalje u prošlost, pod pretpostavkom da možemo da pronađemo prave uzorke", naglasio je Dalen.

XS
SM
MD
LG