Linkovi

Naučnici prave "lične karte" za zebre i nosoroge


Prema podacima svetskih agencija skoro trećini od 85.000 životinjskih vrsta preti opasnost od izumiranja. Među njima i afričkim zebrama i nosorozima. Naučnici i volonteri aktivisti sve češće upotrebljavaju tehnologiju kako bi sačuvali živote i omogućili dalje širenje životinjskih vrsta.

Poslednji preživeli mužjak severnog belog nosoroga, nazvan Sudan, uživa 24-časovnu vojnu zaštitu u kampu za očuvanje divljači u centralnoj Keniji. Njegove slabe zadnje noge ga sprečavaju da se prirodno razmnožava sa dve poslednje ženke belog nosoroga. Naučnici su spremni da pokušaju sa veštačkom oplodnjom.

Ipak, procedura je kompleksna, opasna i skupa. Kako bi prikupili novac, članovi rezervata odlučili su se da donacije zatraže na mobilnoj aplikaciji koju su sami napravili. Kampanju za prikupljanje vodi Elodi Samper.

Što se tiče prikupljenog novca cilj nam je bio million dolara, a dobili smo 85.000 što je pomalo razočaravajuće. Zaista smo se nadali da ćemo prikupiti više od toga.”

Ukoliko dođu do planirane svote konzervatori se nadaju da će odgojiti 10 novih mladunčadi nosoroga, tako stvarajući stado koje može spasiti vrstu sa ivice izumiranja.

Još jedna grupa u Keniji pokušava da katalogizuje sve vrste Grevi zebra koja živi u krugu od 200 kvadratnih kilometara. Šef grupe za istraživanje i nadzor u rezervatu Leva, David Kimiti, kaže da proces počinje sa fotografijama zebri koje se potom unose u računar.

“To je računarski sistem koji uklapa fotografije životinja, svih prugastih ili nekih drugačijeg vizuelnog obrasca i potom uz pomoć algoritama i sistema mrežne procene fotografije otkriva da li slike pripadaju istoj vrsti životinje.”

Softver koristi identifikacione kartice svake životinjske vrste i kroz određeno vreme pokazuje da li se njihov broj smanjuje ili povećava. Takođe se može koristiti za katalogizaciju ostalih životinja jedinstvenog vizuelnog obrasca, poput žirafa, koje se takođe nalaze na listi ugroženih vrsta.

XS
SM
MD
LG