Linkovi

Otvorena replika praistorijske pećine


Pećina Šove
Pećina Šove

Izuzetno verna replika poznate pećine Šove (Chauvet) otvorena je za javnost u Francuskoj prošle nedelje, nedaleko od mesta gde se nalazi prava pećina.

Reč je o najstarijoj poznatoj i najbolje očuvanoj pećini koju su ukrasili ljudi, ali ona nije otvorena za javnost i godišnje može da je vidi samo šačica stručnjaka, kako bi se sprečila oštećenja dragocene umetnosti, te je zbog toga -sagrađena replika.

Ispitujući pećine na jugu Francuske, frupa speleologa je 18. decembra 1994. ušla u oblast koja je do tada bila neispitana. Žan Mari Šove bio je vođa grupe.

“Bio sam napred, iza mene je bila Eliet, a Kristijan iza nje. Elijet je rekla da je videla dve oznake napravljene crvenim okerom i zatim je rekla “bili su ovde”. To je bio momenat kada je sve počelo – crteži i sve što ima veze sa pećinskom umetnošću. Tu je sve počelo”.

Zidovi pećine bili su prekriveni crtežima životinja, čak nekih vrsta koje su odavno izumrle na evropskom tlu. Njihov kvalitet i elegancija bili su izvanredni. Tu su mamuti, panteri, medvedi, pećinski lavovi i hijene, nasuprot konja, nosoroga i krava. Neki crteži su čak zabeležili pokret. Specijalista za pećinsku umetnost, Žan Klot dobio je zadatak da proceni njihovu vrednost.

“Bio sam oduševljen brojem crteža i njihovim kvalitetom; posebno kada sam se našao ispred ploče sa konjima”.

Većina crteža je naslikana ugljenom ali za neke, preistorijski umetnici koristili su crveni oker. Crteži su stari više od 30.000 godina i smatraju se najstarijim pećinskim crtežima koji su do sada otkriveni. Pećina Šove – koja je dobila ime po prvom istraživaču koji je ušao u nju – je 2014. godine dospela na Uneskovu listu svetske baštine.

Originali i okruženje u kojem se nalaze veoma su osetljivi, te je pećina sada zatvorena za javnost, a pristup je dozvoljen isključivo u naučne svrhe.

Protekle nedelje, posle uloženih 59 miliona dolara, francuske vlasti su otvorile repliku te pećine nazvanu “Pećina Pon D’Ark”. Stručnjaci su skenirali originalne crteže pomoću tehnike za izradu 3D modela, kako bi zabeležili svaku crticu i preneli je u milimetar precizno na neravnu podlogu kopije pećine.

“Ovo mesto će biti dostupno ljudskoj rasi, svi će moći da posete Pećinu Pon D’Ark i neće se osećati kao da je to replika jer je mesto magično i odlično je napravljeno“.

Nadležni navode da očekuju čak 400.000 posetilaca godišnje.

XS
SM
MD
LG