Linkovi

Satelitska tehnologija pomaže u zaštiti okeana


Naučnici širom sveta sve češće koriste satelitsku tehnologiju za proučavanje života na zemlji. Mali i jeftini predajnici zakačeni na životinje prate njihovo kretanje i interakciju sa ljudima što naučnicima i aktivistima pomaže da zaštite ugrožene vrste. Međunarodna organizacija “Ošeana” posvećena zaštiti i obnovi okeana, udružila je snage sa istraživačima ajkula kako bi ustanovili kakav uticaj ima industrija ribolova na razne vrste ajkula.

Hiljade komercijalnih brodova za ribolov svakog dana plove svetskim okeanima u potrazi za ribom.

Kretanje više od 60 hiljada takvih brodova može da se prati na mapi pod nazivom Global Fishing Watch, koja je dostupna javnosti na internetu. Mapu kontroliše “Ošeana” uz pomoć Skaj truta i Gugla, i obrađuje podatke koje dobija od nekoliko privatnih satelitskih kompanija.

“Može da se koristi za kontrolisanje zaštićenih marinskih oblasti kako bismo bili sigurni da brodovi love ribu ili ne tamo gde ne treba. Mogu da je koriste vlade koje nemaju resurse ili kapacitet da adekvatno kontrolišu svoje vode, i da tako nadgledaju vode trošeći manje novca”, objašanjava analitičarka Lejsi Malarki.

Osim određenih vrsta, mreže i kuke hvataju i neželjene ribe i druga morska stvorenja, uključujući ajkule, možda čak 273 miliona ajkula godišnje. Mnoge od njih su plave ajkule, i zbog njihove niske tržišne vrednosti, njihova tela se obično bacaju bez uvođenja u evidenciju da su ikada bile uhvaćene.

Takav slučajni ulov je zapravo najveća opasnost sa kojom se u današnje vreme susreće populacija ajkula.

U junu 2016, istraživači ajkula sa Univerziteta u Majamij, organizacija “Beneath the Waves”, označila je deset plavih ajkula duž istočne obale Sjedinjenih Država. Ošeana i njenih partneri spojili su sakupljene podatke sa podacima organizacije Global Fishing Watch, i po prvi put mapirali interakciju ajkula i brodova za ribolov.

“Uz pomoć ovih tehnologija možemo da pomognemo u proceni stvarne količine te slučajno uhvaćene ribe, tako što ćemo da razumemo kada su ajkule u opasnosti jer su uhvaćene u mreže, kada su blizu, i možemo to da iskoristimo da procenimo konkretne nivoe slučajno uhvaćene ribe i da razumemo kakav to rizik predstavlja za te vrste”, kaže Malarki.

“Ošeana” se nada da će integrisani podaci sa označenih životinja, i to ne samo ajkula već i kitova, kornjača i drugih ugroženih vrsta, pomoći vlastima da osmisle mere za konzervaciju kao što su ograničen ribolov ili zatvaranje popularnih oblasti. Interaktivna mapa ribolova može da se pronađe na vebsajtu <globalfishingwatch.org> .

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG