Linkovi

Predstavnici DFC sa srpskim ministarstvima i NBS


Razgovori predstavnika DFC sa ministarstvom finansija
Razgovori predstavnika DFC sa ministarstvom finansija

Delegacija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) predvođena direktorom Adamom Bolerom, kao i predstavnici američke EXIM banke, sastali su se sa predstavnicima ministarstava i Narodne banke Srbije i Beogradu i razgovarali o realizaciji budućih projekata.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je na sastanku sa DFC razgovarano "o milijardama dolara koje će biti na raspolaganju Srbiji, odnosno privredi i građanima".

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da su odmah po osnivanju kancelarije DFC u Beogradu počeli konkretni razgovori o projektima koji će biti realizovani.

On je kazao da je reč o "garantnoj šemi poput naše za mikro, mala i srednja preduzeća", a da će naredne nedelje sa direktorkom kancelarije DFC u Beogradu Džonom Jovanovićem biti precizirana garantna šema.

Ministar finansija je rekao da je dolazak DFC i signal američkim investitorima da ulažu u Srbiju.

Kancelarija DFC simbolično je otvorena u Beogradu u ponedeljak, nakon susreta najviših zvaničnika Srbije sa direktorom DFC i specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom.

Predstavinci DFC su se tokom dana sastali sa ministarkom saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zoranom Mihajlović, a teme razgovora bile su infrastrukturni projekti u povezivanju Beograda i Prištine, kao i podrška ženskom preduzetništvu, prenosi Fonet.

Ministarka Mihajlović je rekla da je fomiran tim koji će 24 sata raditi sa DFC, a da se posebno razgovaralo o Autoputu mira Niš-Merdare i železničkom saobraćaju i da se ubrzano priprema dokumentacija za realizaciju.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se predstavnicima DFC, EXIM banke, čija poseta, kako se navodi u saopštenju, označava početak sprovođenja ranijih dogovora i njihovu dalju konkretizaciju preciziranjem razvojnih projekata i oblasti saradnje.

Otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić razgovarao je sa predstavnicima DFC o potencijalima ulaganja na Kosovu i istakao važnost projekata od kojih bi korist iale sve etničke grupe, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Đurić je američku delegaciju upoznao sa poljoprivrednim kapacitetima na Kosovu, industrijskim potencijalima, mogućnostima za razvoj turizma, a posebnu pažnju je posvetio ekonomskim prilikama u većinski srpskim sredinama na Kosovu, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG