Linkovi

Demokrate predlažu imigracionu reformu bez podrške republikanaca


ARHIVA - Imigraciona služba u Majamiju (Foto: AP)

Demokrate su u četvrtak u Kongresu fromalno podnele sveobuhvatni predlog zakona o imigraciji, predsednika Džoa Bajdena, koji omogućava milionima ilegalnih imigranata u zemlji da se prijave za državljanstvo. Međutim, šanse za usvajanje najnovijeg predloga nisu velike.

Demokratski zakonski predlog predviđa i veliko povećanje legalne migracije, na osnovu zaposlenja i porodičnih veza, a određen broj deportovanih imigranata bio bi u mogućnosti da se prijavi za povratak u SAD po humanitarnoj osnovi. Ključni elementi predloga prvobitno su objavljeni u januaru.

Predlog, u kojem se snažno podržava imigracija, još nije dobio javnu podršku republikanaca, od kojih su mnogi još pod uticajem bivšeg predsednika Donalda Trampa, poznatog po oštrim anti-imigracionim stavovima. Zbog toga je malo verovatno da će biti usvojen u Kongresu, prenosi Rojters.

Demokrate i republikanci imaju po 50 mesta u Senatu, dok potpredsednica Kamala Haris ima odlučujući glas u slučaju nerešenog ishoda glasanja. Međutim, demokratama su potrebni glasovi 10 republikanskih senatora da bi izbegli proceduralnu prepreku koja bi mogla da odloži ili spreči izjašnjavanje o određenom zakonskom predlogu.

"Znamo da su za napredak potrebni pregovori, ali nećemo odmah nuditi ustupke", rekao je u obraćanju novinarima demokratski senator Robert Menendez, vodeći sponzor predloga.

Menendez je dodao da je razgovarao sa nekim republikanskim senatorima koji su zainteresovani za delove demokratskog plana, ali je odbio da ih imenuje. Takođe je naveo da će demokrate razmotriti sve opcije za usvajanje imigracione reforme, uključujući i proceduralni korak za usvajanje predloga u Senatu sa samo 51 glasom.

Demokrate istovremeno podnose nekoliko manjih zakonskih predloga o imigraciji, uključujući i put do državljanstva za takozvane "sanjare", ilegalne imigrante koji su u SAD dovedeni kao deca.

"Pozdravljam predsednikov predlog. Neki žele pojedinačne mere i to je možda takođe dobar pristup", rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Pojedini republikanski senatori već su izrazili protivljenje glavnim odredbama Bajdenovog predloga koji je kritikovalo i političko krilo konzervativne Fondacije Heritidž.

"Najnoviji potez bi samo naneo dodatnu štetu američkim radnicima koji već trpe posledice zdravstvene i ekonomske nacionalne krize izazvane pandemijom i odgovorom naše vlade", navela je Džesika Anderson, izvršna direktorka organizacije "Heritidž akcija".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG