Linkovi

Teži test za državljanstvo čeka buduće Amerikance


ARHIVA - Imigranti u Los Anđelesu uzimaju zastavice na ceremoniji polaganja zakletve kao novi američki državljani, 17. septembra 2017. (Foto: AP)

Građani sa dozvolom stalnog boravka u SAD, koji su na putu da postanu američki državljani, sada će morati da polažu duži i složeniji test za državljanstvo.

Spremajući se za test, budući državljani treba da nauče odgovore na 128 pitanja o američkoj istoriji i vladi, dok je ranije tih pitanja bilo 100. Svako ko se prijavio za dobijanje državljanstva posle 1. decembra 2020. moraće da polaže novu verziju testa.

Federalna agencija USCIS (Služba za državljanstvo i imigraciju SAD), deo Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS), koja upravlja sistemom naturalizacije i imigracije, objavila je 2019. da prvi put od 2008. menja sadržaj testa za nove državljane. Taj potez je ozvaničen prošle nedelje.

“Ažuriranje i poboljšavanje testa, da bi bio aktuelan i relevantan, je naša dužnost kao agencije, kako bi se potencijalnim novim državljanima pomoglo da u potpunosti razumeju značaj američkog državljanstva i vrednosti koje spajaju sve Amerikance", saopštio je Ken Kučineli, koji je tada bio vrišlac dužnosti direktora USCIS.

Slika Džona Trambula "Deklaracija o nezavisnosti" je ulje na platnu veličine 3 x 5. Slika se nalazi u zgradi američkog Kongresa. Slika prikazuje predaju nacrta Deklaracije o nezavisnosti Kongresu.
Slika Džona Trambula "Deklaracija o nezavisnosti" je ulje na platnu veličine 3 x 5. Slika se nalazi u zgradi američkog Kongresa. Slika prikazuje predaju nacrta Deklaracije o nezavisnosti Kongresu.

Imigranti moraju da odgovore tačno na 12 od 20 pitanja da bi položili, dok je ranije trebalo da tačno odgovore na šest od 10.

“Međutim, treba da odgovorite na svih 20 pitanja", objašnjava Nensi Njuton, direktorka Programa za pripremu budućih državljana na Montgomeri koledžu, državnom dvogodišnjem koledžu u okrugu Montgomeri u Merilendu.

Polaganje testa za državljanstvo je konačni zahtev, koji građani sa pravom stalnog boravka u Americi - nosioci takozvane "zelene karte" - treba da ispune kako bi postali američki građani. Test se polaže usmeno, za vreme razgovora o naturalizaciji, što je finalna faza procesa za državljanstvo

Njuton je izjavila za Glas Amerike da će novi test zahtevati bolje znanje engleskog jezika - odnosno da je do sada tražen visoki početnički nivo, a sada se očekuje znanje visokog srednjeg nivoa.

Zahvaljujući grantu DHS-a i partnerstvu sa lokalnim neprofitnim organizacijama, Program za pripremu budućih državljana svake godine pomaže oko 300 građana sa dozvolom trajnog boravka da se pripreme za proces dobijanja državljanstva. Oni se često mesecima spremaju za test.

“Naši polaznici treba da tačno znaju šta se od njih traži, a mi ih pripremamo najbolje što možemo", navela je Nensi Njuton.

Posle izbijanja pandemije koronavirusa, na nekim lokacijama postoji mogućnost polaganja zakletve iz automobila. Hala Baktar polaže zakletvu 26. juna 2020. pred sudijom Lori Majkelson na parkingu sedišta USCIS u Los Anđelesu.
Posle izbijanja pandemije koronavirusa, na nekim lokacijama postoji mogućnost polaganja zakletve iz automobila. Hala Baktar polaže zakletvu 26. juna 2020. pred sudijom Lori Majkelson na parkingu sedišta USCIS u Los Anđelesu.

Šta se promenilo?

Dok je broj pitanja na testu udvostručen, USCIS ističe da je za polaganje i dalje potrebno da se odgovori na 60 procenata. Dok se mnoga pitanja nisu promenila, neka su preformulisana, a druga će zahtevati dodatno objašnjenje u odgovorima.

U ranijem testu je postavljano pitanje: "Navedite tri od trinaest prvobitnih američkih država." U novoj verziji se traži da se navede pet od trinaest.

Umesto "Koja dva prava uživa svako ko živi u Sjedinjenim Državama?", sada treba da se navedu tri prava koja uživaju državljani SAD.

Neki aktivisti za prava imigranata kritikovali su novi test, navodeći da su neka pitanja teža, bez dokaza da postoji potreba za tim. Pitanja takođe imaju "diskretan politički podtekst", piše Eron Rajklin-Melnik, politički savetnik u Američkom savetu za imigraciju.

“Jedno pitanje posebno izaziva strah od politizacije. Na starom testu, doseljenicima je postavljano pitanje 'Koga predstavlja američki senator?' Odgovor je bio: 'Sve ljudi iz svoje države'. Na novom testu, traženi odgovor je 'Državljane svoje države'", napisao je Rajklin-Melnik i dodao:

"To nije tačno. Članovi Kongresa zastupaju svakoga ko živi u njihovom okrugu, bez obzira na status državljanstva. Tako je od nastanka naše nacije".

Još nije poznato da li će novoizabrani predsednik Džo Bajden poništiti neke od promena u testu iz državljanstva.

Dvoje novih američkih državljana pozira ispred američke zastave posle polaganja testa za državljanstvo na Menhetnu u Njujorku, 13. septembra 2015.
Dvoje novih američkih državljana pozira ispred američke zastave posle polaganja testa za državljanstvo na Menhetnu u Njujorku, 13. septembra 2015.

Fondacija Vudro Vilson je 2018. godine ustanovila da bi samo svaki treći rođeni Amerikanac položio test za državljanstvo.

USCIS je saopštio da je test dovršio uz pomoć organizacija i volontera širom zemlje, u leto 2020.

"Podaci prikupljeni za vreme pilot programa su korišćeni da bi USCIS doneo odluke o jeziku i gramatičkoj strukturi pojedinačnih delova testa", navela je agencija.

Montgomeri koledž je bio deo pilot programa, a Njuton kaže da su se imigranti, koji su učestvovali u pripremama za test, slagali da je formulisanje pitanja drugačije, ali nije nešto "što im je potpuno strano u smislu sposobnosti da koriste engleski jezik".

“Dok možda mislimo da je novi test teži od sadašnjeg, naši polaznici su imigranti, koji su već prošli mnogo toga da bi dospeli do ove faze. Ima toliko koraka koje treba preći pre nego što čak dobijete prijavu za američko državljanstvo. Proći ćemo i ovo, kao zajednica", kaže Njuton.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG