Linkovi

Demokrate gube podršku među milenijalcima


Entuzijazam za Demokratsku partiju polako opada među milenijalcima, i to u najnezgodnijem trenutku za opozicionu stranku u SAD, s obzirom da se njeni kandidati spremaju za ključne kongresne izbore na polovini Trampovog mandata, utvrđeno je u novoj anketi na nacionalnom nivou, koje su sproveli novinska agencija Rojters i firma za istraživanje globalnih tržišta i konsalting "Ipsos".

Onlajn istraživanje u kojem je učestvovalo 16 hiljada registrovanih birača uzrasta od 18 do 34 godine, pokazalo je da je njihova podrška za demokrate u odnosu na republikance pala za oko 9 odsto u poslednje dve godine, na 46 odsto ukupno. Sve više milenijalaca smatra da Republikanska stranka bolje vodi računa o ekonomiji.

Iako je skoro dve trećine ispitanika navelo da ne voli republikanskog predsednika Donalda Trampa, ta njihova netrpeljivost prema šefu države ne znači da se isto osećaju prema kongresnim republikancima, niti da će se ona direktno pretočiti u glasove za demokratske kandidate.

To predstavlja potencijalni problem za demokrate, koji računaju na milenijalce kao svoje biračko telo - i biće im potrebna njihova lojalnost, da bi uspeli da nadoknade zaostatak od 23 mesta u Predstavničkom domu, kako bi u novembru preuzeli kontrolu nad tim zakonodavnim telom.

Anketa Rojtersa i Ipsosa rađena je u prva tri meseca ove i prva tri meseca 2016. godine.

Samo 28 odsto izrazilo je otvorenu podršku Republikanskoj stranci u ovogodišnjoj anketi, otprilike isti broj ispitanika kao i pre dve godine. To međutim ne znači da će ostali podržati demokrate, jer sve više birača tog uzrasta, navodi da je neodlučno, da bi podržali kandidata treće stranke ili da ne bi glasali uopšte.

Smanjena podrška za demokrate bila je izraženija među belim milenijalcima - koji su pre dve godine činili dve trećine svih glasova u toj grupi. Tada su beli milenijalci favorizovali demokrate u odnosu na republikance 47-33 odsto, a sada je ta razlika nestala, pošto obe stranke imaju podršku 39 odsto belih milenijalaca.

Još dramatičnija razlika je među belim milenijalcima muškog pola, koji su pre dve godine takođe favorizovali demokrate, a sada su skoro dvocifrenom razlikom uz republikance 46-37.

Anketa Rojtersa i Ipsosa sprovedena je na engleskom jeziku u SAD. Prikupljeno je oko 65 hiljada odgovora u prva tri meseca 2016. i 2018. godine, među njima 16 hiljada birača uzrasta od 18 do 34 godine i skoro 11 hiljada registovanih belih glasača milenijalaca.

Interval kredibiliteta ankete je jedan procenat, što znači da rezultati mogu da variraju jedan odsto u bilo kojem smeru.

XS
SM
MD
LG