Linkovi

Milenijalci nisu impresionirani ni Trampom ni Hilari


Studenti Univerziteta Hofstra razgovaraju o predstojećim izborima.
Studenti Univerziteta Hofstra razgovaraju o predstojećim izborima.

Dok američka predsednička kampanja ulazi u završnu fazu, kandidati su zabrinuti zbog sve većeg osećanja apatije među američkom najvećom glasačkom grupom, milenijalcima, što može da rezultira u slaboj izlaznosti na izbore. Na univerzitetu Hofstra, udaljenom 11 kilometara istočno od Njujorka i mestu na kojem će biti održana prva debata predsedničkih kandidata, studenti su objašnjavali svoju zabrinutost našem dopisniku Ramonu Tejloru.

Razgovarajte sa bilo kojim studentom na univerzitetu Hofstra i oni će vam objasniti važnost ovogodišnjih izbora.

“Vidim to možda kao nešto što bi mogla da bude najsuštinskija odluka u modernoj američkoj istoriji”, navodi student Berni Denler.

“Mislim da će mnogi izaći na izbore jer su kandidati toliko različiti da ćete morati da se opredelite za jednog ili drugog”, kaže studentkinja Džulijana Spano.

Ovogodišnji američki izbori nisu privukli toliko političke pažnje od 2012., kada je poslednji put na tom univerzitetu održana predsednička debata u jeku takođe izjednačene trke. Ipak, ta strast među mnogim studentima na univerzitetu Hofstra ne predstavlja pravu sliku o milenijumskim glasačima na univerzitetima širom Amerike. Zajedno, oni predstavljaju snažan glasački blok ali to ništa neće značiti ako se ne pojave na glasanju na dan izbora.

Postoji opravdani strah kod kandidata, posebno Hilari Klinton, koja se suočava sa smanjenim vođstvom u anketama tokom poslednjih meseci među glasačima starosti između 18 i 34 godina, među kojima raste broj onih koji kažu da će, ili glasati za trećeg kandidata ili će ostati kod kuće.

“Iskreno, ljudi izlaze na izbore jer se protive jednom od kandidata, to nije entuzijazam. Radim to zato da on ili ona ne pobedi” kaže studentkinja Samer Holms.

To je pitanje sa kojim su se profesori političkih nauka oduvek suočavali kada su u pitanju opšti izbori. Profesorka Rozana Peroti kaže da mnogi student osećaju da njihovo mišljenje nije čula ni jedna vodeća politička partija.

“Njih mnogo više interesuje ekonomija i šta će se događati sa njima, zdravlje ekonomije. Oni žele da vide da se nešto događa sa prirodnim okruženjem. Zamoreni su raspravom o tome da li je globalno zagrevanje izazvano čovekovim delovanjem. To za njih jednostavno nije pitanje. Ovo je njihov svet i oni će ga naslediti.”

“Mi smo buduća generacija i budući poreski obveznici i ako se mi ne pobrinemo za to, buduće generacije mogle bi da propadnu ekonomski i verovatno socijalno”, navodi student Inok Li.

Sa samo šest nedelja do izbora, neki neopredeljeni glasači kažu da je njihov najvažnija odluka u ovoj završnoj fazi, za koga da se opreedele.

“Još nisam odlučila, teško je jer su to moji prvi izbori i nadala sam se da će postojati kandidat koji koji bi bio super za mene, ali nije tako”, kaže Džulijana Spano.

“Kao da želim da se kockam kako bih videla šta će Tramp da uradi, ali s druge strane želim da glasam za nešto pouzdano, ali zapravo i ni ne znam šta to znači”, dodaje studentkinja Đina Barbara.

Neopredeljeni će u sve tri debate da traže ne samo odgovore na pitanja koja ih tište, već će pratiti retoriku kandidata i način na koji oni sebe predstavljaju na nacionalnoj pozornici.

XS
SM
MD
LG