Linkovi

Milenijalci utiču na ishod izbora?


Takozvani milenijalci predstavljaju veliku i raznovrsnu generaciju mladih Amerikanaca koji bi mogli značajno da utiču na predstojeće predsedničke izbore, što je bio slučaj i prilikom izbora aktuelnog predsednika Baraka Obamu. Medjutim, mnogi postavljaju pitanje da li su milenijalci ovog puta ujedinjeni i motivisani na isti način?

Najstariji američki milenijalci su bili u dvadesetim godinama kada su avioni udarili u zgrade Svetskog trgovinskog centra 2001. godine i još se sećaju ekonomskog napretka u devedesetim godinama tokom mandata Bila Klintona.

Međutim, mlađa generacija, koja sada puni dvadeset godina ne može da se seti vremena bez terorizma i finansijskih briga. Sada su milenijalci nadmašili bejbi bumere, i predstavljaju najbrojniju generaciju u američkoj istoriji, pošto je više od sedamdeset i pet miliona mladih dostiglo punoletnost.

Do predsedničkih izbora ostalo je manje od tri meseca. Vrednosti mladih Amerikanaca su relativno nepoznate, mada mnogi dele osećaj potpunog razočarenja. Agencija Asošieted Pres anketirala je mlade glasače u četiri države u kojima ta generacija može značajno da utiče na ishod izbora.

“Ovogodišnji predsednički izbori pomalo zastrašuju. Veoma sam uzbuđena i preplavljena osećanjima.

Brijana Lorens će glasati za Hilari Klinton. A 11. septembra 2001. bilo joj je 11 godina i seća se da je posle napada zemlja bila ujedinjena. Ekonomska pitanja su od velikog značaja za milenijalce, jer su mnogi suočeni sa otplatom duga za studije i potragom za poslom. Samo osam odsto milenijalaca je zadovoljno svojom finansijskom situacijom.

Bil i Kristi Klej, roditelji dva mala sina i predani hrišćani iz sela u Ohaju, imali su problema da odaberu kandidata koji deli njihove vrednosti.

“Brak i abortus mogli bi da budu odlučujući faktor. Ali, ako uzmem u obzir sve elemente, teško mi je da odlučim za kog kandidata da glasam“, ističe Kristi.

“Ako smo pravi hrišćani i volimo svoje bližnje, ne smemo zatvoriti granicu za ogromnu grupu ljudi, samo zato što se pribojavamo da nas neki od njih ne vole“, navodi Bil.

Dvadesetšestogodišnja stanovnica Kolorada, Dajana Daunard, veruje da će mladi izaći na glasanje.

“Milenijalce opisuju kao apatične, ali to nije tačno. Ova izborna godina može da pokaže da nisu. Milenijalci veoma iznijansirano shvataju politički svet.

Trip Nistiko je nedavno završio pravo u Koloradu i namerava da glasa za Trampa.

“Na univerzitetskim kampusima ima mnogo konzervativnih govornika koji su ućutkani jer preti političko nasilje. “

Milenijalci ne vole da pripadaju nijednoj političkoj stranci - pedeset odsto se izjašnjava kao nezavisni birači. Liberalnih su pogleda na pitanja kao što su istopolni brakovi, abortus i zakonitost upotrebe marihuana.

Konzervativni su kada je u pitanju fiskalna politika, a podržavaju tekuću spoljnu politiku i kontrolu naoružanja. Osamnaestogodišnji Brajan Tilet, završio je srednju školu, i prvi put će da glasa, i to za Hilari Klinton.

“Glasanje mi mnogo znači jer predstavlja prekretnicu u mom životu i u celoj zemlji. Moj glas je važan. “

Najviše ga brine nacionalni dug. Neke Trampove izjave mu se ne dopadaju, ali voli agresivan pristup republikanaca - ekonomiji.

XS
SM
MD
LG