Linkovi

Mladi Amerikanci sve više žive sa roditeljima


Skoro trećina Amerikanaca starih izmedju 18 I 34 godine - pripadnika takozvane “milenijumske generacije” - živi sa roditeljima, pokazala je nova studija. To je prvi put od 1880, kada je započelo vodjenje evidencije, da više ljudi tih godina živi sa roditeljima nego sa bračnim partnerom, prema podacima iz popisa stanovništva iz 2014. koje je analizirao Istraživački centar Pju.

Mladi Amerikanci ne samo što su manje skloni da stupaju u brak, već potpuno odustaju od života sa partnerima, ističe Ričard Fraj, glavni autor studije.

1960. godine, više od 60% mladih odraslih Amerikanaca je bilo venčano i živelo u sopstvenoj kući. Taj broj je opao na 32% 2014. Uz to, prosečni uzrast u kome po prvi put stupaju u brak nastavlja da se podiže. Prema Njujork Tajmsu, 1960. godine žene su se udavale kada su u proseku imale 20 godina, a muškarci ženili sa 22, dok se sada ti prosečni uzrasti iznose 27 za žene a 29 za muškarce. Pju procenjuje da se skoro četvrtina pripadnika milenijumske generacije nikada neće venčati.

Pju je takodje ustanovio da “milenijalci” koji ne žive sa roditeljima žive sami, sa rodjacima, u univerzitetskom smeštaju ili sa cimerima.

Trend da se živi sa roditeljima je najizraženiji kod mladih bez fakultetske diplome. Mladići su skloniji da žive sa roditeljima od devojaka, a Afro-amerikanci, Hispanci i američki starosedeoci, posebno iz manje imućnih porodica, imaju veću verovatnoću da će u svojim dvadesetim i tridesetim i dalje živeti u kući svojih roditelja.

XS
SM
MD
LG