Linkovi

Milenijalci sve manje kupuju markiranu robu


Osobe rođene posle 1980. pripadaju takozvanoj milenijalskoj generaciji, generaciji čije se potrošačke navike i način na koji kupuju znatno razlikuju od onoga kako su to radile generacije pre njih.

Rodeo Drajv je poznata ulica koja privlači ljude iz celog sveta. Tu kupuju oni sa dubokim džepom, a ponekad i slavne ličnosti. Za ljubitelje markirane robe, to je pravo mesto.

Poznato je da potrošači iz zemalja u kojima je ekonomija u usponu vole markiranu robu, ali taj trend polako počinje da se menja u Kini kaže analitičar globalnih trendova u maloprodaji Kristof Džoun.

Ono što je fascinantno u Kini su promene stavova i ponašanja koje se odvijaju puno brže nego u nekim drugim novim tržištima poput Indije, Rusije ili Brazila.”

U Kini, bogati milenijalci polako odustaju od kupovine stvari sa vidljivim oznakama marke.

Ja ne gledam marku već ono što odgovara mom ukusu”, kaže Megi Huo iz Kine.

“Marka mi nije važna.Ako mi se dopadne stil onda ću to i da kupim”, ističe Fan Jang.

Kinezi po tradiciji vole ekskluzivnu robu iz inostranstva, ali se njihov odnos prema stvarima proizvedenim u Kini sada polako menja.

“Tek kada platim ono što sam kupila, pogledam iz čiste radoznalosti gde je proizvedeno. Ali mi u stvari uopšte nije važno da li je proizvedeno u Kini ili Indoneziji”, kaže Megi Huo.

Udaljavanje od poznatih, privlačnih brendova i prihvatanje onoga što je im je više po ukusu je znak da potrošači u ekonomijama u razvoju odrastaju kaže Sonu Šivdasani osnivač luksuznih odmarališta u Aziji.

Vreme Rols Rojsa prolazi. Sada treba pokazati da imate ukusa i da cenite kvalitet pa ćete možda kupitii srebrni BMV i stvari kod Armanija.”

I bez obzira da li su milenijalci iz Kine ili neke druge zemlje, analitičari kažu da su oni nameću svoj trend.

“Milenijalci su danas najbrojnija populacija na svetu. Oni se po mnogo čemu razlikuju. Ono što im je zajedničko je da odrastaju uporedo sa razvojem tehnologije kojom izuzetno spretno i brzo barataju”, ističe Džoun.

Milenijalci koriste tehnologiju da pronađu najeftinije proizvode i najbolje radnje.

Nema više fiksnih cena za svakoga. Cene proizvoda su postale rezultat onoga ko ste vi lično i kakav je bio vaš raniji stav prema brendovima.”

Lične informacije potrošača, prikupljene putem interneta, danas formiraju cene po meri svakog kupca.

XS
SM
MD
LG