Linkovi

Darmanović u UN: Evroatlantska budućnost Crne Gore nema alternativu


Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (gov.me)
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović (gov.me)

Evroatlantska i evropska budućnost Crne Gore nema alternativu i ostaje primarni prioritet našeg vanjskopolitičkog usmjerenja, poručio je crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović u video obraćanju na godišnjem zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Darmanović je naglasio da je dio toga i apsolutna posvećenost Crne Gore dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji.

Samo sa odgovornom i zrelom politikom tolerancije i solidarnosti, možemo ostati kredibilan faktor u regionalnim i međunarodnim okvirima“, rekao je Darmanović, a prenosi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Dodao je da u vremenu koje bilježi jačanje unilateralizma i protekcionizma, "Crna Gora nema dilemu, već sa još većom motivacijom ostaje posvećena univerzalnim vrijednostima i načelima multilateralizma".

Darmanović je istakao da međunarodna zajednica, više nego ikad, od Ujedinjenih nacija očekuje da budu stožer stabilnosti međunarodnog poretka i očuvanja najviših civilizacijskih vrijednosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je ocijenio da konflikti na lokalnom i regionalnom nivou prijete urušavanju međunarodnog poretka, i da je od prioritetnog značaja da Ujedinjene nacije ostanu faktor mira i stabilnosti. Pomenuti izazovi, kako je rekao, predstavljaju priliku da se uspostavi model za efikasnije djelovanje UN-a u uslovima nove međunarodne realnosti.

Darmanović je takođe potvrdio posvećenost i podršku Crne Gore reformskim procesima UN-a u dijelu reorganizacije Savjeta bezbjednosti i revitalizacije Generalne skupštine, s ciljem izgradnje efikasnijeg, transparentnijeg i otvorenijeg UN sistema, jednakog za sve.

Podržavamo poziv Generalnog sekretara UN-a za prekid vatre na područjima zahvaćenim konfliktom, u doba pandemije, kako bi se diplomatiji pružila šansa da kreira uslove pogodne za obezbjeđivanje humanitarne pomoći i podrške najranjivijim društvenim zajednicama“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Darmanović je istakao da će Crna Gora nastaviti da promoviše pitanja ljudskih prava i rodne ravnopravnosti u svim aspektima djelovanja UN-a., a ukazao je i na posvećenost države ispunjavanju obaveza iz Agende za održivi razvoj 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG