Linkovi

Marković u UN: Evropske vrijednosti jedini odgovor nacionalizmu i populizmu


Crnogorski premijer Duško Marković govori u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 28. septembar 2018.
Crnogorski premijer Duško Marković govori u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, 28. septembar 2018.

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je u obraćanju učesnicima 73. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da za Crnu Goru i njene građane "ne postoji bolja budućnost od Evropske unije", ali da je to i prirodan izbor za Evropu.

“Za nas su evropske vrijednosti jedini i najbolji odgovor narastajućim nacionalizmima i populizmu. Međutim, da bi se ostvario taj cilj mora se djelovati odlučnije sa jasnom vizijom cjelovite, stabilne i snažne Evrope u svakom njenom kutku."

Marković je ocijenio da je Crna Gora trenutno vodeća u procesu pristupanja EU.

"Ovu poziciju smo između ostalog obezbijedili našim multinacionalnim i multivjerskim skladom, što je naše istorijsko obilježje i vrijednost. Posvećeni smo jačanju institucija i njihove održivosti uz odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala I korupcije”.

Podstrek za jačanje vladavine prava, kako je u prvom govoru u Ujedinjenim nacijama naglasio Marković, Crnoj Gori je dalo i i članstvo u NATO-u, u okviru kojeg je zemlja posvećena globalnoj bezbjednosti.

Predsjednik crnogorske vlade osvrnuo se i na problem migracije i rekao da Crna Gora preduzima sve što je neophodno za eventualni prihvat migranata i izbjeglica, uz uvažavanje nacionalnih kapaciteta.

"Imajući u vidu svoje iskustvo sa izbjeglicama 90-tih godina, Crna Gora je dala doprinos definisanju globalnog dogovora za izbjeglice".

Marković je ocijenio da je Zapadni Balkan danas bolje mjesto za život nego što je bio prije tri decenije, zahvaljujući naporima Međunarodne zajednice i država regiona​ i najavio da će Crna Gora ostati posvećena promociji regionalne stabilnosti i saradnje i razvoju dobrosusjedskih odnosa.

"U tom smislu, pozdravljamo potpisivanje istorijskog sporazuma Makedonije i Grčke kojim se doprinosi evropskoj i evro-atlantskoj perspektivi regiona. Nadamo se uspješnoj implementaciji postignutog psorazuma što će doprinijeti stvaranju povoljne klime za dalji ukupni razvoj regiona.Pozdravljamo istovremeno i pregovore između Beograda i Prištine. Vjerujemo da će u narednom periodu rezultirati postizanjem trajnog sporazuma i punom normalizacijom odnosa, što je u interesu i regiona i Evrope.”

Crnogorski premijer je u govoru u Generalnoj skupštini ponovo istakao značaj multilateralizma, za koji je ocijenio da nije opcija već, kako se izrazio, jedino djelotvorno sredstvo.

“Imajući u vidu kompleksne situacije i izazove sa kojima se svijet suočava, izražene podjele po brojnim osnovama, katastrofalne posljedice širenja terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i klimatskih promjena - nema dileme da samo zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti rješavanju konflikata i spriječiti dalja stradanja nedužnih ljudi.”

U tom kontekstu, Marković je naglasio da je Crna Gora posvećena implementaciji međunarodnih sporazuma, uključujući i Klimatski sporazum, a podržao je i niz međunarodnih organizacija – od Savjeta za ljudska prava do Međunarodnog krivičnog suda. Takođe se založio za reformu i povratak povjerenja u Ujedinjene nacije.

Premijer je u govoru komentarisao i niz globalnih gorućih pitanja – podržao je obnovu pregovora između Izraela i Palestinaca, uz poziv svim stranama da poštuju međunarodno pravo i uzdrže se od unilateralnih akcija, založio se za hitan prekid nasilja u Siriji, Jemenu, Libiji i podržao napore na denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Marković će se u petak, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacijam sastati sa Generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

XS
SM
MD
LG