Linkovi

Majkl Pompeo čestitao Crnoj Gori Dan državnosti


Majk Pompe, davni sekterar SAD-a (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)
Majk Pompe, davni sekterar SAD-a (Foto: AP Photo/Andrew Harnik)

Majkl Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Država, čestitao je Crnoj Gori nacionalni praznik Dan državnosti u ime Vlade SAD-a i američkih građana.

"Građanima Crne Gore želim zdravlje i sreću dok se zajednički borimo protiv Kovida 19 i suočavamo sa drugim izazovima. Sjedinjene Države nastavljaju sa podrškom Crnoj Gori koju smatraju prijateljem, partnerom i saveznikom", naveo je Pompeo u saopštenju koje je objavio Stejt department.

Pompeo je u saopštenju pohvalio Crnu Goru za napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Prošlog meseca obeležili smo treću godišnjicu crnogorskog članstva u Severnoatlantskog alijansi i radujemo se jačanju tog važnog partnerstva. Crnoj Gori upućujemo pohvale za napredak koji je ostvarila nedavnim otvaranjem poslednjeg poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom", naveo je u saopštenju Majk Pompeo.

Crna Gora, koja je bila u državnoj zajednici sa Srbijom, nezavisnost je proglasila 2006. nakon održanog referenduma. Samostalnost Crne Gore podržalo je 55,5 odsto građana – što je bilo za 0,5 procenata od potrebne većine koja je iznosila 55%.

Bio je to drugi po redu referendum slične tematike – pošto je život u zajedničkoj državi sa Srbijom, u okviru bivše Savezne Republike Jugoslavije, 1992. podržalo 95 odsto građana Crne Gore.

XS
SM
MD
LG