Linkovi

Pahor na Kosovu: Ispunite uslove, podržaćemo vas u EU


Predsednici Kosova i Slovenije Hašim Tači i Borut Pahor
Predsednici Kosova i Slovenije Hašim Tači i Borut Pahor

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Prištini da je Slovenija spremna da ubedi pet država Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to urade. Uslov za to je, kako je kazao, da Priština ispoštuje ispoštuje sve postignute sporazume sa Beogradom i ratifikuje sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Predsednik Slovenije Borut Pahor u Prištini je dočekan uz najveće počasti. Na glavnom trgu u centru grada dočekao ga je predsednik Kosova Hašim Tači.

Nakon razgovora dvojice predsednika Borut Pahor je kazao da je važno da Priština i dalje vodi razgovore sa Beogradom, ali i da ispuni sve dogovorene sporazume. U rom slučaju, kako je kazao Slovenija nema nikakve prerasude da podrži Kosovo.

“Mi smo spremni u tom slučaju da kao prijatelji Kosova ubedimo pet zemalja člancia Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to urade i da doprinesu da Srbija, Crna Gora, Bosna, Kosovo i Makedonija imaju perspektivu u proširenju Evropske unije. Predsedniku Tačiju sam rekao da mi očekujemo da će Kosovo poštovati Briselski Sporazum posebno kad je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, kao i to da Skupština Kosova ratifikuje sporazum o granici sa Crnom Gorom”, rekao je Pahor.

Predsednik Kosova Hašim Tači je kazao da Kosovo ima odlične odnose sa susedima.

“Odnosi Kosova i Crne Gore su odlični. Kosovo sarađuje i sa Srbijom i nadam se da će ove godine biti potpisan i finalni sporazum. Potrudićemo se da ispunimo sve sporazume”, rekao je Tači.

On je istakao da Kosovo ima dobru saradnju i sa pet zemalja Evropske Unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali su podržale Ahtisarijev plan

Zato se mi nadamo da će te zemlje priznati Kosovo. Mi smo naglasili da svaka težnja da se napravi paralela između Kosova i Katalonije ne postoji jer Kosovo nije Katalonije, a Španija Srbija. Tu ne može da se napravi poređenje“.

Odgovarajući na pitanje novinara o ideji podele Kosova, koja je poslednjih dana sve više prisutna u medijima, gde se navodi da upravo on razgovara o tome, Tači je kazao da Kosovo ima svoj jedinstven i nedodirljiv teritorijalni integritet koji je međunarodno priznat.

Zabrinjavaju takve debate na pragu desetogodišnjice nezavisnosti. To su prevaziđene i mrtve stvari. Bilo je ideja o podeli i razmeni teritorija čak i od strane lidera Kosova ranije, posebo oko razmene, ali ja sam uvek bio jasan - poštovanje teritorijalnog integriteta je ključno za budućnost Kosova. Takve ideje ne dolaze iz institucija. Pominjanje mog imena oko toga nije slučajnost. Ja razumem sponzore ovakvih ideja, ali je moj odgovor vrlo jasan - za mene su Ustav i deklaracija o nezavisnosti Kosova Biblija i Kuran“.

Predsednik Slovenije Borut Pahor i sutra će boraviti u Prištini gde će obratiti poslanicima Skupštine Kosova, a razgovaraće i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.

XS
SM
MD
LG