Linkovi

Darku Šariću određen pritvor


Darko Šarić u sudnici 2014.
Darko Šarić u sudnici 2014.

BEOGRAD - Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu - Posebno odeljenje za organizovani kriminal, odredio je pritvor do 30 dana Darku Šariću i još četvorici osumnjičenih, saopštio je Viši sud.

Kako se navodi, pritvor je određen Šariću, D.L, D.O, D.M i U.R zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će se "svaki ponaosob boravkom na slobodi kriti ili dati u bekstvo i postati nedostupni pravosudnim organima", prenosi Fonet

Osumnjičeni imaju pravo žalbe u roku od tri dana od dana prijema rešenja o određivanju pritvora.

Osumnjičenima se na teret stavlja udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanja opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Darko Šarić, koji je već osuđivan zbog trgovine drogom i pranja novca, uhapšen je u sredu u međunarodnoj akciji kojom su koordinirali EUROPOL i EUROJUST, a učestvovale policije Hrvatske i Srbije, saopštio je MUP. Uhapšeno je još pet članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Darko Šarić je u novembru 2020, odlukom Apelacionog suda, pravnosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike 2008. i 2009.

Vrhovni kasacioni sud je ukinuo tu presudu u aprilu 2021. i vratio Apelacionom sudu predmet na ponovno odlučivanje. Šariću je u decembru 2021. ukinut pritvor i prebačen je u kućni pritvor uz elektronski nadzor.

U odvojenom prvostepenom postupku pred Specijalnim sudom, Šarić je 2020. osuđen na devet godina zatvora zbog pranja novca.

Darko Šarić dugo je bio u bekstvu i predao se srpskim pravosudnim organima 2014. godine.

XS
SM
MD
LG