Linkovi

"Drugi džentlmen" u Beloj kući - veliki korak za rodnu ravnopravnost


Novoizabrana potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof na mitingu u Filadelfiji 2. novembra 2020.
Novoizabrana potpredsednica Kamala Haris i njen suprug Dag Emhof na mitingu u Filadelfiji 2. novembra 2020.

Kamala Haris ušla je u istoriju kao prva žena predviđena da postane novoizabrana potpredsednica. Njen suprug, Dag Emhof, takođe ulazi u istoriju kao prvi muškarac koji dolazi u Belu kuću u ulozi partnera potpredsednice, kao prvi "drugi džentlmen" Amerike.

To je ogroman korak u borbi za rodnu ravnopravnost, kaže Sara Rouli, profesorka istorije na Univerzitetu Depo (DePauw University), ali on pokazuje koliko još posla ostaje na tom putu.

To pokazuje napredak zasnovan na decenijama rada feministkinja na ukidanju ograničenja u rodnim ulogama, ali takođe pokazuje koliko još imamo posla dok ne dostignemo rodnu ravnopravnost, imajući u vidu činjenicu da je ovo prvi put da smo se našli u toj situaciji: 232 godine posle prvih predsedničkih izbora, sto godina posle 19. amandmana i 36 godina posle prvih izbora na kojima je jedna od dve velike stranke kandidovala ženu za potpredsednika".

Emhof je tek četvrti muškarac - suprug kandidatkinje za predsednicu ili potpredsednicu. Pre njega bio je to suprug Džeraldin Feraro, koja je bila kandidatkinja Demokratske partije da bude potpredsednica Voltera Mondejla, suprug Sare Pejlin koja su republikanci kandidovali za potpredsednicu Džona Mekejna na izborima 2008, i Hilari Klinton - prva kandidatkinja velike stranke za predsednicu, kojoj je potpredsednički kandidat bio Tim Kejn 2016. Emhof, na više načina, ruši stereotipe, kaže Metju Šmit sa Univerziteta Nju Hejvena.

“Gospodin Emhof napušta svoj posao, što je uobičajeno i što su radile sve ranije prve i druge dame Amerike. Mislim da je takođe važno što Džil Bajden neće napustiti svoj posao. Gospodin Emhof nije hrišćanin, on je Jevrejin, što je takođe jedna novina u Beloj kući, i naravno u pitanju je brak koji se dogodio kasnije u životu, posle razvoda, i gde su deca iz prvog braka tako da je porodica mešovita i rasno i po veroispovesti. U toj novoj porodici imate potpredsednicu koja je postala "momala".

“Momala" je, prema rečima Haris, kako je Dagova deca iz prvog braka zovu, kombinovanjem reči "mama" i "Kamala".

Haris je u ponedeljak na Tviteru objavila svoju fotografiju sa mužem, na kojoj su nasmejani, u večeri kada je Džo Bajden proglašen pobednikom izbora. "Upoznajte ljubav mog života", rekla je 11,5 miliona svojih pratilaca.

"Emhof se sve više posvećuje svojoj ulozi supruga i oca. U javnosti, tokom kampanje, naglasak je stavljao na svoju ljubav prema Kamali Haris, na njihovu ljubavnu priču i porodični život", primećuje profesorka Sara Rouli.

Haris i Emhof su se upoznali 2013. i venčali godinu dana kasnije. Bio je to prvi brak za Haris i drugi za Emhofa, a deca su im sada u svojim dvadesetim. Do sada, 56-godišnji pravnik nije mnogo govorio o pitanjima za koja će se zalagati kao drugi džentlmen.

"Na osnovu onoga što je radio u kampanji, gde je bio prilično diskretno prisutan, moja pretpostavka je da će rešiti da bude i tiho prisustvo u Beloj kući", kaže Metju Šmit koji predaje nacionalnu bezbednost i političke nauke na Univerzitetu Nju Hejvena.

Dok neki ističu da je Kamala Haris postala uzor drugima u društvu, Emhof bi i sam mogao da bude posmatran u tom svetlu, pošto je karijeri svoje supruge podredio sopstvenu.

XS
SM
MD
LG