Linkovi

Kosovo ide na nove izbore, Dačić kaže "izgovor za odlaganje dijaloga"


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka Ustavnog suda Kosova o novim izborima - novi izgovor za odlaganje dijaloga sa Beogradom.

"Na Kosovu se sve opet ponavlja - kad god u dijalogu treba da se nešto dogovara, dođu neki problemi u Prištini. Dok im traju izbori, nema pregovora, i to se stalno ponavlja", rekao je Dačić za TV Hepi, prenosi Fonet. On je istakao da brzina evrointegracija Srbije zavisi od pregovora sa Prištinom, koja "uvek traži neki izgovor".

Ustavni sud Kosova je proglasio neustavnim izglasavanje vlade aktuelnog premijera Avdulaha Hotija 3. juna, jer je glas jednog poslanika proglašen nevažećim, te je konstatovano da vlada nije dobila većinu u kosovskom parlamentu.

Prema odluci suda, predsednik Kosova treba da raspiše nove izbore koji će se održati najkasnije 40 dana od raspisivanja.

Predsednica Skupštine Kosova i v.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani pozvaće u utorak predstavnike političkih stranaka na konsultacije o datumu izbora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Opozicina Demokratska partija Kosova pozdravila je odluku Ustavnog suda, prenosi Fonet.

"Aktuelna vladajuća koalicija već nekoliko meseci nema parlamentarnu većinu da donese bilo koji zakon i blokira normalno funkcionisanje državnih institucija", navela je DPK u saopštenju.

Stranka je dodala da je već nekoliko puta pozivala parlamentarne političke stranke da se okupe i glasaju za raspuštanje Skupštine Kosova.

XS
SM
MD
LG