Linkovi

Mineapolis plaća skoro 9 miliona dolara dvema žrtvama Dereka Šovina


Arhiva: Derek Šovin pred sudom ( Foto: Court TV via AP)
Arhiva: Derek Šovin pred sudom ( Foto: Court TV via AP)

MINEAPOLIS - Grad Mineapolis saglasio se da plati skoro 9 miliona dolara odštete dvema osobama koje su optužile bivšeg policajca Dereka Šovina da im je držao koleno na vratovima, godinama pre nego što je istim potezom ubio Džordža Flojda.

Džon Poup Džunior će dobiti 7,5 miliona dolara, a Zoja Kod 1,375 miliona. Sporazum je napravljen tokom sastanka Gradskog veća Mineapolisa. Obe tužbe odnose se na 2017, tri godine pre nego što je Šovin ubio Flojda tokom hapšenja, čiji je snimak izazvao proteste širom sveta, podigao nacionalnu svest i spoznaju o rasnoj nepravdi i doneo promene u policiji u tom gradu.

U tužbama se navodi da je grad ranije reagovao da disciplinuje Šovina "istorija bi prestala da se ponavlja sa Džordžom Flojdom".

Bob Benet koji je zastupao Poupa i Kod, naveo je u izjavi da i drugi policajci nisu intervenisali ili prijavili Šovina, a policijski šefovi su mu dozvolili da "obučava i indoktrinira desetine mladih policajaca Minesote na svoj način, bez straha od disciplinskih ili negativnih sankcija, te da nastavlja svoje predatorske metode godinama".

Član veća Eliot Pejn rekao je da ono što se desilo Poupu i Kodovoj podseća na ono što se desilo Flojdu i da ponovo budi traumu.

"To zapravo nije problem Dereka Šovina, to je problem institucija", kaže Pejn.

On se nada da će odšteta doneti kraj ove ere i biti jako podsećanje na posao koji tek treba da se uradi".

Kod ima istoriju beskućništva i mentalnih problema, uhapšena je 2017, nakon što je navodno htela da zadavi svoju majku produžnim kablom. Poup je imao samo 14 godina u septembru 2017. godine kada je, prema tužbi, Šovin prema njemu primenio prekomernu silu, dok je odgovarao na poziv za nasilje u porodici.

U obema tužbama se imenom pominje Šovin i nekoliko drigih policajaca, navodi se prekoračenje policijskih ovlašćenja, prekomerna sila i rasizam - Poup i Kod su crnci, Šovin je belac.

Takođe se navodi da je grad znao da je Šovin imao prijave o neprimerenom ponašanju, da ga nisu zaustavljali. Krivične prijave u oba slučaja su odbačene.

U tužbama se navodi da snimak kamere sa tela policajaca pokazuju da je Šovin koristio iste taktike sa Poupom i sa Kod, kao sa Flojdom. Šovin je osuđen na dvadeset dve i po godine zatvora za ubistvo Flojda 2021. godine.

Nemiri podstaknuti policijskim tretmanom Afroamerikanaca
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Prilikom privođenja devet i po minuta kolenom je pritiskao Flojdov vrat, dok je on govorio da ne može da diše. Grad je platio dvadeset sedam miliona dolara Flojdovoj porodici.

Prema tužbi Kod, ona je bila vezana lisicama kada je Šovin uhvatio za glavu, bacio ju je na zemlju i držao koleno na njenom vratu četiri minute i 41 sekundu. Drugi policajac nije intervenisao, a odgovorni nadležni policajac odobrio je upotrebu sile, navodi se u tužbi.

U tužbi Poupa navodi se da je njegova majka bila pijana kada je zvala policiju jer je bila ljuta što su on i njegova sestra od šesnaest godina ostavili uključene punjače za telefon, što je eskaliralo do fizičkog obračuna. Navodi se da je Šovin udario Poupa u glavu ogromnom metalnom baterijskom lampom najmanje četiri puta. Dodaje se da mu je prvo stavio "kragnu", a onda ga je bacio na pod i stavio mu koleno na vrat.

Betezda za Džordža Flojda i druge stradale
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

"Šovin ga je držao u tom nezgodnom položaju više od 15 minuta, dok se Poup uopšte nije opirao. Sve to vreme, Džon je govorio kako ne može da diše", navodi se u tužbi.

U tužbi se tvrdi da najmanje osam drugih policajaca nije uradilo ništa, te da Šovin u svom izveštaju nije napomenuo da je Poupa udario lampom, niti da ga je pritiskao tako dugo. Šovinov nadređeni video je i odobrio izveštaj i upotrebu sile "iako je imao saznanja iz prve ruke da je izveštaj neistinit", navodi se u prijavi.

Šovin je priznao mnoge od Poupovih optužbi kada je priznao da je kriv u decembru 2021, na federalne optužbe za kršenje građanskih prava Flojda i Poupa. Osuđen je u julu na 21 godinu zbog tih optužbi i služi kaznu u federalnom zatvoru u Arizoni.

XS
SM
MD
LG