Linkovi

Džonson: Škotska će morati da sačeka na novi referendum


Britanski premijer Boris Džonson gost Endrua Mara u programu BBC-ja, 3. januara 2020.
Britanski premijer Boris Džonson gost Endrua Mara u programu BBC-ja, 3. januara 2020.

Novi referendum o nezavisnosti Škotske ne bi trebalo da se održi dok ne stasa sledeća generacija, izjavio je u nedelju britanski premijer Boris Džonson, komentarišući pozive škotske premijerke da se održi novi referendum posle Bregzita.

"Prema mom direktnom iskustvu, referendumi u ovoj zemlji nisu posebno veseli događaji", izjavio je premijer gostujući u programu škotskog novinara Endrua Mara na BBC-ju.

"Oni ne doprinose jedinstvu nacije i trebalo bi da se održavaju samo jednom u generaciji", ocenio je Džonson.

Škotska je 2014. glasala da ostane deo Velike Britanije.

Premijerka Škotske Nikola Sturdžon na otvaranju novog sedišta Škotske nacionalne investicione banke, 24. novembra 2020.
Premijerka Škotske Nikola Sturdžon na otvaranju novog sedišta Škotske nacionalne investicione banke, 24. novembra 2020.

Liderka Škotske nacionalne partije Nikola Sturdžon svojevremeno je referendum nazvala glasanjem kakvo se održava jednom u generaciji, ali sada tvrdi da se situacija promenila zbog britanskog napuštanja Evropske unije, kome se protivi većina Škotlanđana.

Nove ankete pokazuju doslednu podršku nezavisnosti, koja je porasla i zbog neslaganja Londona i škotske vlade u pogledu načina na koji je britanska vlada vodila zemlju u vreme pandemije koronavirusa.

"Već suviše dugo, uzastopne vlade Velike Britanije vode Škotsku u pogrešnom smeru, što je kulminiralo Bregzitom. Nije čudo što toliko Škotlanđana misli da im je dosta svega toga", napisala je Sturdžon na vebsajtu svoje stranke u subotu.

"Nismo želeli da vas napustimo i nadamo se da ćemo vam se uskoro pridružiti kao ravnopravni partner", dodala je škotska premijerka u poruci Evropskoj uniji.

Džonson je isključio mogućnost novog referenduma ali će Sturdžon verovatno izvršiti snažan pritisak na premijera, ukoliko njena stranka dobro prođe na predstojećim lokalnim izborima.

Na pitanje zbog čega je mogao da se održi još jedan referendum o članstvu u EU ali ne i o nezavisnosti Škotske, Džonson je novinaru Maru odgovorio: "Razlika je u tome što smo referendum o EU održali 1975. a zatim ponovo 2016. To deluje kao dobra vremenska razlika."

XS
SM
MD
LG