Linkovi

Janković o presudi za ubistvo Slavka Ćuruvije: Izostavljen vrh vlasti


Mesto ubistva novinara Slavka Ćuruvije (Foto: RFE/RL)
Mesto ubistva novinara Slavka Ćuruvije (Foto: RFE/RL)

„Prvostepena presuda osobama koje su ubile Slavka Ćuruviju potvrdila je da se radi o državnom zločinu sa isključivo političkim motivima“, ocenjuje u razgovoru za Glas Amerike Srđan Janković, novinar i dugogodišnji Ćuruvijin kolega, koji je posle njegovog ubistva 1999. napustio Beograd, prešavši da živi u Crnu Goru.

Janković ističe da je tokom suđenja dokazano da su zločin pažljivo planirale tadašnje institucije povezane sa vrhom vlasti.

Janković: Saizvršilaca mnogo više od broja optuženih i osuđenih
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

„I to u delovima javne i tajne policije, pravosuđa i političke vlasti iz tog vremena. Verujem da je krug saizvršilaca mnogo širi od broja optuženih i osuđenih u prvostepenom postupku. Ni ovom presudom, ali ni predstojećom drugostepenom odlukom, koja će uslediti, nije završen posao ni tužilaštva, niti pravosuđa. Između ostalog, u presudi je konstatovano da je livikdacija Slavka Ćuruvije počinjena po nalogu nepoznate osobe, čime je dat zadatak svim državnim institucijama da nastave sa dokazivanjem i procesuiranjem nalogodavaca, a to je sam vrh vlasti iz devedetih godina. Takođe, presudom su označeni kao saizvršioci, što znači da tužilaštvo treba da nastavi sa prikupljanjem dokaza o direktnim izvršiocima“, kaže Janković u razgovoru za Glas Amerike.

​Međutim, Janković kaže da nije optimista da će nadležni organi u Srbiji, utvrditi i obelodaniti i kazniti nalogodavce i naručioce.

„Problem je u tome što su, po meni, političke snage iz devedesetih godina, posle dvadeset godina, izuzetno aktivne u političkom i institucionalnom životu. Zato je teško očekivati pravdu i potrebno je rasvetljavanje ne samo ubistva Slavka Ćuruvije, nego i drugih zločina koji su se dogodili devedesetih, preciznije, koje je počinila vlast Slobodana Miloševića tokom devedesetih. I to će, po mom sudu, i dalje opterećivati život budućih generacija“, kaže Janković.

On ističe da postoji samo jedan način da na taj slučaj bude stavljena tačka - a to je da svi odgovorni budu procesuirani i kažnjeni.

„Stvar je u tome što slučaj nije konačno zatvoren, niti će uskoro biti. Jer, po mom sudu, svi izvršioci iz državnih institucija, zajedno sa nalogodavcima i političkim predstavnicima, kada izađu na optuženičku klupu, kada im bude bilo presuđeno i kada javnost bude dobila preciznu informaciju ko je nalogodavac - bio on danas mrtav ili živ, ali da se stavi jedan istorijski pečat na taj događaj i druge događaje. Nije Slavko Ćuruvija jedini ubijen“, zaključuje Janković.

Slavko Ćuruvija ubijen je u Beogradu 11. apila 1999. godine, a u poslednje 24 godine u Srbiji je stradalo troje novinara.

Slučaj Milana Pantića, novinara Večernjih novosti, ubijenog 2001. godine, još nije stigao do suda. Istraga smrti novinarke Radislave Dade Vujasinović još nije odmakla od predistražnih radnji. Organizatori i napadači na novinara Dejana Anastasijevića, na čijem je prozoru je 2007. postavljena bomba, još nisu nađeni, niti procesuriani.

XS
SM
MD
LG