Linkovi

Kolege i prijatelji Slavka Ćuruvije traže otkrivanje nalogodavaca ubistva


Dve decenije od Ćuruvijinog ubistva: Kada će nalogodavci biti kažnjeni?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Dve decenije od Ćuruvijinog ubistva: Kada će nalogodavci biti kažnjeni?

Polaganjem venaca na spomen obeležje u Svetogorskoj ulici broj 35 u centru Beograda, predstavnici novinarskih udruženja, prijatelji i kolege obeležili su u četvrtak 20. godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika listova Dnevni telegraf i Evropljanin.

Tom prilikom, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić je rekao da je prvosptepena presuda osuđenima za ubistvo Slavka Ćuruvije korak napred, ali je ocenio i da javnost i novinarska struka ne mogu biti zadovoljni, jer slučaj nije razotkriven do kraja:

"Mi imamo obavezu prema porodici, prema nama novinarima, prema svim građanima da insistiramo da se ovaj slučaj do kraja razotkrije i da na svetlost dana izađu sve činjenice koje se kriju iza ovog ubistva, koje je počinila država", rekao je Bodrožić.

Spomen ploča u centru Beograda gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, Foto: VOA
Spomen ploča u centru Beograda gde je ubijen novinar Slavko Ćuruvija, Foto: VOA

Istoričarka Branka Prpa, koja je bila sa Ćuruvijom u momentu ubistva, rekla je da su političari, za koje smatra da su bili nalogodavci ubistva, ostali nekažnjeni i neprocesuirani, a na pitanje zbog čega je to moguće, Prpa kaže:

"Nema pre svega zato što ne postoji politička volja i što ne postoji jasan politički zahtev građana. Znate, ništa ne dolazi deus ex machina, ništa ne pada sa neba. Za sve mora čovek da se izbori, ovog puta i građani, i mi pojedinačno, i vi kao profesija. Za to mora da se izbori, jer će inači lanac ubistava da se nastavi", ocenila je Prpa.

Dragana Pejović iz Udruženja novinara Srbije i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić su izrazili nadu da će institucije u Srbiji imati snage da potvrde presudu osuđenima za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG