Linkovi

Fondacija Slavko Ćuruvija istupila iz Radne grupe za bezbednost novinara


Iz Fondacije je saopšteno da je "licmerno dalje učešče u Radnoj grupi u momentu kada novinari strahuju za svoju bezbednost"
Iz Fondacije je saopšteno da je "licmerno dalje učešče u Radnoj grupi u momentu kada novinari strahuju za svoju bezbednost"

Fondacija Slavko Ćuruvija je istupila iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koja je formirana 10. decembra 2020. godine odlukom predsednice Vlade Ane Brnabić, saopšteno je iz te fondacije.

U obrazloženju se navodi da je "Vlada imala priliku da obustavi hajke na novinare, iz njenih redova, koje se vode protiv redakcija čiji rad nije po volji vlasti", te da je od formiranja Radne grupe broj pritisaka i pretnji novinarima porastao. Navodi se da je 2021. NUNS registrovao već 21 napad.

Poslednje u nizu bilo je povezivanje istraživačkih novinara portala KRIK, koji već godinama pišu o aktivnotima navijačko-kriminalnog klana Veljka Belivuka, sa tim klanom, što su objavljivali prodržavni mediji.

Na to su reagovala novinarska udruženja u Srbiji i brojne međunarodne organizacije za zaštitu novinara, ali nije se oglasila i pomenuta Radna grupa.

"Zapaljivim i opasnim rečnikom, nezavisni i istraživački novinari u Srbiji sistematski su optuživani iz samog vrha vlasti da rade protiv interesa države, da navijaju da pobedi koronavirus, da vode kampanju protiv vakcinacije, da urušavaju sistem i rade u korist stranih službi i „tajkuna“ iz opozicije...Ni Ministarstvo kulture i informisanja ni REM nisu iskoristili nijedan od mehanizama koje imaju na raspolaganju da okončaju govor mržnje i verbalni linč u ovim „medijima“, navodi se u saopštenju fondacije Slavko Ćuruvija.

Konstatuje se da je napad na KRIK "novi nivo orkestriranog i svesnog dovođenja istraživačkih medija u ozbiljan bezbednosni rizik", kao i da Radna grupa nije reagovala uprkos obavezama prihvaćenim u usvojenom Planu rada.

"Nastavak učešća u Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara smatramo licemernim u trenutku u kom naše kolege strahuju za ličnu bezbednost zbog napada – istovremeno nemoćni da te napade čak ni javno osudimo. U takvim uslovima, potpuno je besmisleno očekivati ozbiljnije pomake ka suštinskom unapređenju bezbednosti novinara u Srbiji", piše u saopštenju.

Fondacija je u Radnoj grupi bila u okviru Asocijacije onlajn medija (AOM) koja će u narednim danima objaviti odluku o svom učešću u radu tog tela.

XS
SM
MD
LG