Linkovi

Crna Gora: Ponovo usvojeni zakoni koje je Đukanović vratio Skupštini


Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo su u srijedu usvojili set zakona, uključujući i izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje je, nakon njihovog usvajanja 29. decembra odbio da potpiše predsjednik Milo Đukanović.

Pored izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti, tijesna većina od 41 poslanika tri vladajuće koalicije, bez prisustva opozicije, uzglasala je i izmjene Zakona o izmjenama i dopunama zakona o kreditnim institucijama, Zakona o izmjenama Zakona o sanaciji kreditnih institucija, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Skupština Crne Gore ponovo je usvojila i izmjene Zakona o radu, izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima i namještenicima i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Prethodno je predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić, otvarajući sjednicu prvog vanrednog zasijedanja parlamenta u 2021, saopštio je da na sjednici postoji neophodni kvorum od 41 poslanika.

Bečić je nazvao “skandaloznim” dopis Ustavnog suda u kome se Skupštini daje rok od 15 dana za izjašnjavanje o ocjeni ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu reformu obrazovanja, koji je opozicija podnijela tom sudu, navodeći da je u svakom drugom zahtjevu taj rok bio 30 dana.

„Primio sam skandalozan dopis predsjednika Ustavnog suda koji traži da se Skupština odredi prema predlogu za ocjenu ustavnosti odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu u roku od 15 dana. Jasno vam je da u vanrednom zasjedanju Skupština ne može u tom roku utvrditi odgovor Ustavnom sudu. U svakom drugom zahtjevu je rok za odgovor 30 dana. Prvi put u istoriji je postavljen rok od 15 dana“, rekao je Bečić i dodao da treba hitno osloboditi institucije sistema.

On je rekao da je danas Skupština dobila još jedan dopis, u kome Ustavni sud od nje traži da se odredi i o predlogu o ocjeni ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika.

„I za to se ostavlja rok od 30 dana… ovo je dokaz instrumentalizacije, ali i budi sumnje u opasne namjere u ovom procesu“, istakao je Bečić.

On je rekao da je pred početak današnje sjednice uputio dopis Ustavnog sudu u kome je rekao da Skupština ne može odgovoriti u roku od 15 dana, navodeći da do sada nije zabilježeno da se odgovor traži u roku kraćem od roka u kojem se može sazvati sjednica Skupštine, i zatražio da Sud odredi objektivni rok za dostavljanje odgovora.

Prema njegovim riječima, poslanici nove većine uskoro će osporiti odluke koje su donijeli poslanici prethodnog saziva u martu, aprilu i maju, kada se glasalo onlajn iako nije bio izmijenjen Poslovnik, „pa ćemo vidjeti kako će postupiti Ustavni sud“.

Komentarišući dopis Ustavnog suda, poslanik Demosa, Miodrag Lekić, rekao je da “živimo u trenutku institucionalne opstrukcije”.

„Apelujem da akteri kohabitacije u saopštenjima izbjegne “nastavak dijaloga”, kao da smo u Francuskoj, i da se prilagodimo, i potezima i retorikom, ovome što doživljavamo“, rekao je Lekić.

Poslanik Pokreta za promjene, Branko Radulović, rekao je da će zakoni o kojima se danas Skupština ponovo izjašnjava “biti dovedeni u pitanje za 15 dana, jer je to najavio predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović”.

„Treba da se pripremimo za jaču i konkretniju borbu“, rekao je Radulović.

Prema Ustavu, predsjednik države dužan je da proglasi zakon sedam dana od njegovog usvajanja, odnosno tri dana ako je usvojen po hitnom postupku, ili ga vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, ali i da proglasi ponovno izglasani zakon.

Šćepanović: Neosnovane kritike na račun Ustavnog suda

Predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović odbacio je kritike na račun postupanja tog suda, koje je uputio predsjednik parlamenta, nazivajući ih “nesnovanim”.

On je saopštio je da je rok za davanje odgovora Ustavnom sudu saglasan odredbama člana 33. stav 1Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, navodeći da u tom zakonu piše da rok za davanje odgovora, mišljenja ili dokumentacije “ne može biti kraći od 15 dana”.

Cijeneći Vaš zahtjev i razloge za produženje roka za dostavljanje odgovora i dokumentacije Ustavnom sudu, u predmetu U-II br. 6/21, opravdanim i zasnovanim na Ustavom i Poslovnikom Skupštine utvrđenim rješenjima, obavještavamo Vas da se prethodno određeni rok, saglasno odredbi člana 56. stav 6. Poslovnika Ustavnog suda, produžava za još 15 dana", saopštio je Šćepanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG