Linkovi

Ministarstvo odbrane Crne Gore odložilo vojnu vježbu na Sinjajevini


Aktivisti organizacije "Sačuvajmo Sinjajevinu" na području gde je planirano održavanje vojne vježbe na planini Sinjajevina (Foto: organizacija "Sačuvajmo Sinjajevinu")

Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštilo je u srijedu da se odlaže planirana vojna vježba na planini Sinjajevini, nakon što je grupa ekoloških aktivista i stočara nekoliko dana i noći provela na lokaciji predviđenoj za artiljerijsko gađanje, upozoravajući da će, kako su istakli, svojim tijelima zaštititi pašnjake od militarizacije.

"Obavještavamo javnost, odnosno medije i nevladine organizacije koje su izrazile interesovanje da prisustvuju vježbi na Sinjajevini da se sjutrašnji prikaz vojne vježbe odlaže dok se za to ne steknu uslovi", navodi Ministarstvo odbrane u saopštenju.

Stoltenberg: Pomiriti potrebe za zaštitom prirode i vojnim vježbama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da u Crnoj Gori, kad je reč o poligonu na Sinjajevini, mora biti pomirena potreba za zaštitom prirode, ali i potreba vojske za vežbanjem.

Upitan da li park prirode može biti i poligon za vojne vežbe, Stoltenberg je za Radioteleviziju Crne Gore rekao da ne komentariše specifične lokacije za vežbe u Crnoj Gori, ali da mora biti pomirena potreba za zaštitom prirode, ali i potreba vojske za vježbanjem.

"To je važno za sve saveznike i sve zemlje, kako bi ih njihova vojska štitila", rekao je Stoltenberg.


Iz tog ministarstva saopšteno je da će o svim daljim aktivnostima u vezi sa vojnom vježbom planiranoj od 19. do 23. oktobra na lokaciji Margita gdje ekolozi i stočari danonoćno stražare od prošle nedjelje, javnost biti blagovremeno obaviještena.

Grupa od 150 stočara i ekologa iz organizacije "Sačuvajmo Sinjajevinu" prethodno je zatražilo od Ministarstva odbrane da odustane od vježbe u blizini katuna, važnih vodoizvorišta i neistraženih arheoloških nalazišta na najvećem pašnjaku Balkana.

Vlada je u septembru prošle godine donijela odluku da se na lokaciji Margita na Sinjajevini formira vojni poligon za vježbe Vojske Crne Gore.

Za vojni poligon naći lokaciju po ekološkim standardima

Reagujući na informaciju da je odložena vojna vježba na Sinjajevini, ekolozi i stočari su poručili da neće napustiti lokaciju predviđenu za vježbu dok Ministarstvo odbrane ne odustane od namjere da na toj planini formira vojni poligon.

Predstavnici druge po snazi vladajuće koalicije, "Mir je naša nacija", koji su obišli ekologe i stočare na Sinjajevini, pozvali su Vladu da za poligon nađu lokaciju u skladu sa ekološkim standardima.

Poslanik te koalicije, Vladimir Martinović odluku Ministarstva odbrane Crne Gore ocenjuje kao privremenu.

"Ne znači da su odustali od nauma da unište planinu Sinjajevinu, već se radi o odluci privremenog karaktera. Pozivam ih da bez odlaganja donesu odluku da se trajno odustane od vježbanja na Sinjajevini i da nađu lokaciju koja je u skladu sa ekološkim standardima", rekao je Martinović, prenosi portal Vijesti.

Podsetimo, grupa ekoloških nevladinih organizacija Koalicija za održivi razvoj (KOR) podnijela je sredinom oktobra krivičnu prijavu protiv crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića koga su optužili za kršenje Ustava “pripremom više krivičnih djela iz oblasti zaštite životne sredine”.

KOR u obrazloženju prijave protiv Boškovića podsjeća da će, prema medijskim najavama, Vojska Crne Gore od 19. do 23. oktobra, u sklopu vojne vježbe, izvesti više artiljerijskih gađanja minobacačima 82mm i 120mm na Sijanjevini.

"Prostor na Sinjajevini kao vježbovno-strelišni, određen je u suprotnosti sa ustavnim načelom, strateškim određenjem i propisima države Crne Gore”, saopštili su ekolozi.

Inače, predstavnici partije Zelenih Evrope u Evropskom parlamentu oštro su kritikovali namjeru vlasti da izgrade vojni poligon na Sinjajevini. Tokom posjete Crnoj Gori avgusta 2019. ukazali su da bi Evroska komisija trebalo da objasni zašto područje Sinjajevine nije zaštićeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG