Linkovi

Vajs: Tražićemo od EK objašnjenje zašto nije zaštićena Sinjajevina


Arhiva, ilustracija - Suvo korito reke Jošanica, nakon izgradanje mini hidro elektrane (Foto: Udruženje "Odbranimo reke stare planine", ustupio Milan Tokić)
Arhiva, ilustracija - Suvo korito reke Jošanica, nakon izgradanje mini hidro elektrane (Foto: Udruženje "Odbranimo reke stare planine", ustupio Milan Tokić)

Predstavnici partije Zelenih Evrope u Evropskom parlamentu, koji borave u posjeti Crnoj Gori, oštro su kritikovali namjeru vlasti da izgrade vojni poligon na Sinjajevini i izgrade niz malih hidroelektrana na planinskim rijekama, prenose lokalni mediji u petak.

Poslanik u Evropskom parlamentu,Tomas Vajs,rekao je da se protivi namjeri vlasti da vodu rijeke Bukovice stavi u cijevi, ali i najavio da će partija kojoj pripada - Evropski zeleni, od Evropske komisije tražiti objašnjenje zbog čega Sinjajevina nije i formalno zaštićena.

"Sinjajevina ima neverovatan pejzaž i drugi je po veličini pašnjak u Evropi, na kojem mogu da se napasaju stotine hiljada ovaca i krava, a poljoprivrednici mogu proizvoditi sir, kajmak i meso visokog kvaliteta", rekao je Vajs, prenosi TV Vijesti. "Postoji zahtjev i peticija kojom se traži da ovaj prostor bude ostavljen za korišćenje poljoprivrednicima, ali i namjera Ministarstva odbrane Crne Gore da okupira četvrtinu teritorije ove predivne planine za njihove vojne igre i testiranje naoružanja".

On je rekao da "mještani misle da ovo ne treba da bude vojno igralište, a mi smo saglasni sa njima i smatramo da ovo mjesto treba da bude turistička destinacija i mjesto za razvoj poljoprivrede, što će pomoći razvoju crnogorske privrede".

Predstavnik grupe NVO Koalicija za održivi razvoj (KOR), Aleksandar Perović, rekao je gostu iz EP da je cilj te koalicije "održivi razvoj i budućnost Crne Gore, što podrazumjeva pravilnu upotrebu najvrednijih prirodnih resursa".

"Ukazali smo na trenutno alarmantno stanje - okupaciju rijeka projektima malih hidroelektrana, namjerama Ministarstva odbrane da devastira potencijalni park prirode Sinjajevinu i sa trajnim uništavanjem rijeke Tare, jednim od najvrjednijih prirodnih simbola ekološke države", rekao je Perović, prenose mediji u Podgorici.

Perović je naglasio da je "KOR svjestan da ekološke i ekonomske štete idu zajedno, zato nam je bilo bitno da se predstavnici Zelenih svojim očima uvjere u stanje na terenu".

"Očigledno je da su utisci i evropskih Zelenih i ekoloških aktivista iz Crne Gore identični, što bi trebalo da bude alarm za donosioce odluka da konačno stave javni interes i interes lokalnog stanovništva u prvi plan", rekao je Perović.

Vajs je posjetio i rijeku Bukovicu, odakle je poručio da njeni potencijali "ne smiju biti za sticanje profita nekolicine privilegovanih, već isključivo u javnom interesu mještana".

Prema njegovim riječima, Bukovicu i slične rijeke trebalo bi sačuvati od uništenja koje bi donijela izgradnja mini hidroelektrana, jer je voda ove rijeke je pitka cijelim svojim tokom, i dodao da je to "bogatstvo koje ne smije biti uništeno zbog dobitka jedne male količine energije".

Poslanik EP naglasio je da bi "uništavanje ove rijeke značilo ekonomsku propast ovog kraja zbog čega mještani protestuju, jer im je ova voda potrebna za poljoprivredu, piće i razvoj održivog turizma".

"Zato ovaj region treba maksimalno koristiti za razvoj poljoprivrede i održivog turizma i prestanite da gradite mini hidroelektrane i prestanite da uništavate vašu državu takvim projektima od kojih će koristi imati samo jedna kompanija, već mislite na kompletnu zajednicu", rekao je Tomas Vajs, koji sa trojicom partijskih kolega boravio na poziv Ujedinjene reformske akcije.

Portal Antena M prenio je da je Vajs boravio i na Crnom jezeru na Durmitoru - koje je složnom akcijom mještana nedavno izbjeglo planiranu izgradnju turističkih bungalova - poručujući da je "ovo jedno od najljepših mjesta u Crnoj Gori, a vjerovatno i na prostoru Zapadnog Balkana".

"Ovo je takođe i turističko mjesto, no uprkos tome imali smo pokušaj gradnje upravo na ovom mjesto za koje slobodno možemo reći da pogled vrijedi milion dolara", naveo je Vajs, prenosi Antena M. "Civilno društvo, lokalno stanovništvo i neke političke partije uspjele su da odbrane ovo mjesto od gradnje”.

Poslanik Zelenih Evrope u EP ocijenio je da je borba za Crno jezero "dobar primjer za sve ostale borbe da se priroda očuva upravo onakvom kakva jeste, a sve to za naredne generacije".

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković ranije je izjavio da planirana izgradnja poligona za vojne vježbe na Sinjajevini ni na koji način neće ugroziti životnu sredinu u tom dijelu centralne Crne Gore, te da će vojska "za dobrobit gradjana, dio ove planine koristiti za vježbovno-nastavne aktivnosti".

XS
SM
MD
LG