Linkovi

Adžić: Većina osumnjičenih za kopanje tunela iz Srbije, postoji veza i sa licem iz Višeg suda


Identifikovani osumnjičeni za kopanje tunela
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Identifikovani osumnjičeni za kopanje tunela

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić kazao je u petak da su identifikovali osumnjičene za kopanje tunela do depoa Višeg suda u Podgorici, kao i da "većina tih lica dolazi iz Srbije i svakako su imali pomagače iz Crne Gore".

"Danas sa ponosom mogu da kažem da smo u onom dijelu koji se tiče kopanja tunela i dolaska do depoa Višeg suda riješili slučaj", rekao je Adžić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da je protiv četvorice identifikovanih, kao i protiv dva NN lica, podnijeta krivična prijava.

"Imamo još najmanje pet lica koja su učestvovala. Nisu svi učestvovali u iskopavanju, neki su bili logistika i druga vrsta podrške", naveo je Adžić.

Na konferenciji za novinare saopštena su imena i objavljene fotografije osumnjičenih, a ministar Adžić je rekao da bi danas, ili sjutra trebalo da imaju raspisanu međunarodnu potjernicu za osumnjičenima.

Adžić je kazao da su osumnjičeni za to krivično delo Vladimir Erić (32), Veljko Marković (32), Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) , svi iz Srbije. On je, takođe, saopštio da su osumnjičeni napustili Crnu Goru kad je otkriveno da je depo Višeg suda obijen.

Ministar unutrašnjih poslova saopštio je da "postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednim licem iz Višeg suda".

"Postoji određena povezanost ove kriminalne organizacije sa jednim licem iz Višeg suda i postoji povezanost ove kriminalne organizacije sa licima koja borave u zatvoru u Spužu", rekao je Adžić i dodao da su "povezani sa jednom od najorganizovanijih i vjerovatno platežno najmoćnijih kriminalnih organizacija u našoj državi".

On je pojasnio da nije rekao da je osoba iz Višeg suda dio kriminalne organizacije, ali da "postoji veza".

"Osoba iz Višeg suda povezana je sa članovima kriminalne organizacije protiv kojih je podnijeta prijava", istakao je Adžić.

Adžić tvrdi i da imaju tragove koje vode na adresu nalogodavca tog krivičnog djela.

"Budući da imamo određenu vezu ljudi iz Višeg suda, kriminalne organizacije koja je radila na iskopavanju tunela i pritvorenika koji borave u Ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija, a koji jesu povezani sa jednom kriminalnom grupom, mogu reći da smo na korak bliže otkrivanja stvarnog motiva kopanja tunela", kazao je Adžić.

Ministar unutrašnjih poslova kaže da neće tražiti ostavku bilo koga u Višem sudu.

"Ono što ja imam kao informaciju je da je predsjednik Višeg suda Boris Savić dužio ključeve depoa, da je on morao biti upoznat sa svakim licem koje je boravilo u depou i dalja istraga će pokazati da li postoji i neka vrsta njegove veze", naveo je Adžić i dodao da "u ovom momentu nemaju informaciju da je Savić na bilo koji način povezan sa ovim događajima".

"Ali svakako da neko ko rukovodi institucijom i ima ključeve depoa koji je provaljen treba da prođe neku vrstu preispitivanja i, što je već učinjeno, da izjavu policiji", kazao je Adžić.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić kazao je u srijedu ne prihvata i ne smatra da ima bilo kakvu odgovornost u slučaj prokopavanja tunela do depoa Višeg suda.

Tunel, prokopan od privatnog stana u Njegoševoj ulici u Podgorici, do depoa Višeg suda otkriven je 11. septembra, a do danas je poznato da je osumnjičeno šest ljudi.

Nakon sjednice Biroa za operativnu koordinaciju organa obavještajno-bezbjednosnog sektora (BOK) saopšteno je da obijanje depoa Višeg suda u Podgorici predstavlja "najznačajniji i najopasniji udar na institucije države i pravosudni sistem".

Premijer Crne Gore Dritan Abazović ranije je kazao da smatra da kopanje tunela nije moglo biti urađeno bez pomagača unutar suda.

U blizini zgrade u kojoj se osim Višeg, nalaze i Vrhovni i Apelacioni sud je i zgrada Centralne banke Crne Gore, Ustavnog suda, Skupštine Crne Gore i Vlade.

XS
SM
MD
LG