Linkovi

Počela saslušanja u istrazi o tunelu, saslušaće i predsjednika Višeg suda


Tunel prokopan ispod Višeg suda u Podgorici (Foto:VOA)
Tunel prokopan ispod Višeg suda u Podgorici (Foto:VOA)

U Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici u četvrtak su počela saslušanja više osoba u istrazi o pronađenom tunelu koji vodi do depoa Višeg suda, dok policija traga za šest osumnjičenih osoba.

Rukovodilac ODT-a Podgorica Duško Milanović potvrdio je Glasu Amerike da su saslušanja u toku i da će u istrazi biti saslušan i predsjednik Višeg suda Boris Savić, koji je medijima prvi saopštio informacije o pronađenom tunelu koji vodi do suda, navodeći da iz sudskog depoa “gotovo ništa” ne nedostaje.

Prema informacijama TV Vijesti, u četvrtak bi trebalo da budu saslušani službenici koji su radili na obezbjeđenju suda, kao i zaposleni koji su imali pristup depou, dok bi Savić trebalo da bude saslušan u petak.

Milanović je novinarima saopštio da je dežurni tužilac, odmah po saznanju za obijanje depoa i pronalazak tunela izvršio uviđaj i da su sa lica mjesta izuzeti tragovi koji su upućeni na odgovarajuća vještačenja, a takođe i video nadzori.

Podgorica: Reakcije na tunel ispod suda
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Tužioci su saopštili da još uvijek nije poznato šta nedostaje u depou Višeg suda i da je “obavljen uviđaj kojom prilikom su oduzeti tragovi sa lica mjesta koji su upućeni na odgovarajuća vještačenja, a takođe su izuzeti i video nadzori".

Tunel dug 30-tak metara koji vodi od suda do stana u zgradi preko puta otkriven je prije tri dana, a vlasti su saopštile da tragaju za šest osoba osumnjičenih da su kopale podzemni prolaz do depoa u kojem je smješten dokazni materijal iz krivičnih djela, uključujući tone zaplijenjenog kokaina, marihuane, sudski spisi, oružje i drugi predmeti.

Premijer Dritan Abazović u četrvtak je rekao da je do sada utvrđeno da je iz depoa ukradeno oružje, a Televizija Vijesti u četvrtak javlja, pozivajući se na nezvanične izvore, da je nestalo oružje navodno pripadalo članovima “kavačkog“ kriminalnog klana, ali to nije zvanično potvrdjeno.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović ocijenio je u četvrtak da je prokopavanje tunela do Višeg suda u Podgorici udar na institucije sistema i pravosuđe i Crnu Goru, i pozvao nadležne institucije da slučaj rasvijetle do kraja.

“Očekujemo od svih nadležnih institucija da se odgovorno ponesu i slučaj rasvijetle do kraja”, rekao je i dodao da se “nada da ovo neće biti slučaj o kojem javnost neće saznati u potpunosti cijelu sliku”.

Istraga o tunelu ispod zgrade suda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Opoziciona Demokratska partija socijalista optužila je premijera Abazovića da je posjetom obijenom depou Višeg suda kompromitovao dokaze i najavila krivičnu prijavu protiv premijera i ministara koji su bili u njegovoj pratnji.

“Koji tužilac je dao odobrenje premijeru da se nadje na mjestu krivičnog djela?”, upitali su iz DPS-a i naveli da je u pitanju “kompromitacija države” te da je “obesmišljavanje institucija zbog PR-a i potrebe slikanja i političkog konfrontiranja samo dokaz haosa institucija”.

Nazivajući slučaj tunela u Višem sudu “neviđenim skandalom”, lider DPS-a Danijel Živković poručio je da je “potrebno pronaći odgovorne za ovakvo stanje u bezbjednosnom sektoru”.

“Trebaju nam institucije koje će u skladu sa zakonom obavljati svoje zadatke. Mi ni nakon četiri dana nemamo informaciju što je nestalo iz depoa”, rekao je Živković.

XS
SM
MD
LG