Linkovi

Da li će Kotor izgubiti mesto na UNESKO listi svetske baštine?


Panoramski pogled na Stari grad u Kotoru (Foto: Reuters/Marko Djurica)
Panoramski pogled na Stari grad u Kotoru (Foto: Reuters/Marko Djurica)

Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, izvinio se javnosti na sopstvenoj ranijoj izjavi kada je rekao da ima informacije da će Kotor biti skinut sa liste zaštićene svjetske baštine UNESKO, a Durmitor biti stavljen na crvenu listu.

On je izjavu nazvao “nesmotrenom” i dodao da je izazvala veliku buru u javnosti, pa se izvinio na “nepreciznosti”.

Direktor Agencije rekao je da je o statusu Crne Gore kod UNESKO dobio informacije iz dva izvora.

"Jednoga koji tvrdi da će Durmitor doći na crvenu listu zbog lošeg upravljanja, a da je pitanje da li će, zbog urbanizacije, Kotorsko – risanski zaliv ostati na listi. Drugi izvor mi je potvrdio da će se Crnoj Gori dati posljednja šansa da unaprijedi planiranje i upravljanje u njenoj UNESKO baštini", napisao je Gazdić u reagovanju objavljenom na Fejsbuk stranici Agencije.

On je, pojašnjavajući iz ugla Agencije na čijem je čelu, naveo da je “stradanje Nacionalnog parka Durmitor posljednje tri decenije evidentno, što su potvrdile i nekolike ekspertske misije UNESKO”.

“Ovaj je nacionalni park ustanovljen 1952.godine na 39,000 hektara. Zbog ilegalne gradnje, ova je površina smanjena prije petnaestak godina na 32,200 hektara. Kao nefinansijska nadoknada izgubljenoj teritoriji parka, na zahtjev UNESKO, planirano je pripajanje Dragišnice i Komarnice, što se dosad nije desilo”, rekao je Gazdić.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić još u prvom reagovanju rekao je da “Kotor neće izgubiti status".

“Naprosto ovo nije tačno", napisao je Jokić na Fejsbuku.

U komentarima ispod posta, predsedjednik opštine Kotor na Fejsbuku je takođe napisao:

"U Rijadu će se usvojiti odluka vezana za Kotor koja će u tekstu biti 'problematična' ali kao rezultat nedovoljne razmjene informacija između strana. Sve smo to sistematizovali i upućujemo im da kroz činjenice pokažemo da je u pitanju samo šum u komunikaciji. Sve i da jeste ta odluka zasnovana na stvarnom stanju, a nije, tako usvojena odluka bi značila upozorenje koje bi se moglo riješiti kroz jedan do dva izvještajna perioda, a ako ne, onda bi išli eventualno nekad kao ugrožena kulturna baština (što je Ohrid već iha-ha, ili što je Kotor bio decenijama nakon zemljotresa), pa ako ni to ne bi bilo, onda ide krajnja sankcija", napisao je predsjednik Opštine Kotor.

Gazdić je pojasnio i da su u Agenciji su tri procedure izdavanja ekološke saglasnosti za tri kamenoloma iznad Risna, jasno vidljiva sa obale.

"Procedure izdavanja dozvola su zaustavljene do izjašnjenja UNESKO, uprkos protivljenju MKI koje smatra da UNESKO o ovome ne treba da se pita i Opštine Kotor koja smatra da kamenolomi nijesu sporni jer je PP Opštine Kotor dobio zeleno svijetlo UNESKO. U Agenciji, suprotno MKI i Opštini Kotor smatramo da kamenolomi i UNESKO ne idu zajedno", dodao je Gazdić.

On je izrazio žaljenje što je njegova izjava na pressu imala ovakvu konotaciju.

"Da se ne zavaravamo mnogo, takođe mi je žao, bez obzira na bilo koju odluku UNESKO, da fakat postoji nacionalni konsenzus da su oba UNESKO sajta značajno ugrožena, što je golim okom vidljivo, a čita se i u izvještajima UNESKO", navodi Milan Gazdić.

Drevni Kotor, smješten na kraju najdubljeg prirodnog fjorda na Mediteranu, sa jedinstvenom raznovrsnošću kulturnih uticaja, je 1979. uvršten na listu Svjetske baštine UNESKO. Pored tog drevnog grada i tvrđave, UNESKO je u Crnoj Gori stavio pod zaštitu nacionalni park Durmitor i srednjevjekovne stećke.

Cilj programa Svetske baštine UNESKO je da popiše, sakupi imena i čuva mesta od izuzetnog kulturnog ili prirodnog značaja.

XS
SM
MD
LG