Linkovi

Monstat: Rast BDP Crne Gore u drugom kvartalu 6,9 odsto, najveći u Evropi


Arhivska fotografija - detalj iz kafića u centru Podgorice (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Arhivska fotografija - detalj iz kafića u centru Podgorice (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Crnogorski statističari saopštili su da je bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore porastao u drugom kvartalu ove godine 6,9 odsto, nastavljajući ekonomski rast koji je u prošloj godini zvanično iznosio 6,4 odsto.
Preliminarni podaci Monstata govore da je BDP u drugom kvartalu iznosio skoro 1,69 milijardi eura, dok je u istom periodu prošle godine bio 1,42 milijarde eura.
U izvještaju ove institucije ocjenjuje se da je to “najveći rast zabilježen u posmatranom periodu u Evropi” i dodaju podaci iz zemalja regiona, koji pokazuju da je privreda Hrvatske rasla 2,7 odsto, Srbije 1,7 odsto, a Slovenije 1,4 odsto.

Monstat navodi i da je BDP Crne Gore u prošloj godini porastao 6,4 odsto ili 5,92 milijarde eura, dok je u 2021. godini iznosio 4,96 milijardi eura.

BDP po stanovniku u prošloj godini u Crnoj Gori je iznosio 9,6 hiljada eura, dok je u 2021. godini iznosio osam hiljada eura.

Podaci Monstata navode da je bruto nacionalni dohodak Crne Gore u prošloj godini je, prema iznosio 6,04 milijarde eura i nominalno je bio veći u odnosu na 2021. godinu 19,5 odsto.

“Saldo primarnog dohotka iz inostranstva za prošlu godinu je bio pozitivan i iznosio je 118 miliona eura”, rekli su iz Monstata i dodali da je BND po stanovniku u prošloj godini iznosio 9,79 hiljada eura.

U reagovanju na objavljene podatke Monstata, ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović poručio je u objavi na društvenoj mreži X da je Crna Gora “najbrže rastuća ekonomija Evrope u drugom kvartalu”, nazivajući to “velikim uspjehom male države”.

Đurović je u objavi čestitao crnogorskoj privredi na "ovako sjajnom rezultatu".

XS
SM
MD
LG