Linkovi

Đukanović: Nema ništa od izgradnje Velike Srbije


Milo Đukanović
Milo Đukanović

“Srpska pravoslavna crkva pokušava da čuva infrastrukturu Velike Srbije i mi ćemo obnoviti Crnogorsku pravoslavnu crkvu – svidelo se to nekome ili ne”, izjavio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Oni veruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da će nas vreme dovesti do spoznaje te greške i potrebe da opet pokrenemo izgradnju Velike Srbije. Moramo, naravno, svojom postojanošću, odlučnošću i vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa", rekao je Đukanović na izbornoj skupštini Demokratske partije socijalista (DPS) u gradu Nikšiću.

Đukanović je rekao da su nepokolebljivi da u Crnoj Gori izgrađuju multietničnost, tržišnu ekonomiju i društvo koje će živeti poštujući evropske vrednosti, da su neke važne korake na tom putu već odradili.

“Preostao je koš jedan važan korak, kojim će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 vika, a to je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)”, rekao je Đukanović.

"Svidelo se to nekome ili ne, mi ćemo na tome vrlo predano raditi u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima DPS, kao temeljnog oslonca savremene države", naveo je on.

Đukanović je ukazao da neće dozvoliti da savremena Crna Gora živi pod, kako je rekao, diktatom jedne verske organizacije koja predstavlja relikt prošlosti, iako ne može da shvati da je to vreme odavno prošlo.

Đukanović je na izbornoj konferenciji DPS-a u Nikšiću rekao i da se u Crnoj Gori vodi teška borba između dve politike - jedne koju predvodi aktuelna vlast i koja pokušava da evropeizuje ovaj prostor i druga koja želi da konzervira stanje zaostajanja Balkana za Evropom.

"Stanje u Crnoj Gori je bolje nego drugde, ali kao što vidimo, ni ovde naši protivnici ne jenjavaju, bilo da se javljaju kao opozicija, parapolitičke organizacije u formi navodno nezavisnih medija, nevladinih i verskih organizacija", ukazao je predsednik Crne Gore.

XS
SM
MD
LG