Linkovi

Odvojene proslave Božića u Crnoj Gori


Pristalice Mitropolije crnogorsko primorske SPC i Crnogorske pravoslavne crkve i ove godine su odvojeno naložile badnjake na Cetinju

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori danas slave najradosniji od svih velikih hrišćanskih praznika, Božić, dan rođenja Hristovog. U Božićnim poslanicima, mitropoliti dvije pravoslavne crkve, govorili su o različitim problemima.

Pristalice Mitropolije crnogorsko primorske SPC i Crnogorske pravoslavne crkve i ove godine su odvojeno naložile badnjake na Cetinju, predvođene mitropolitima Amfilohijem i Mihailom, jedni ispred Cetinjskog manastira, drugi na trgu ispred Dvora kralja Nikole.

Amfilohije je pozvao predstavnike vlasti da obnove crkvu Svetog Petra na Lovćenu, a pristalice CPC-a da ubuduće zajedno lože badnjake ispred Manastira. Mihailo je pozvao vlast da u najkraćem roku omogući CPC-u redovno obavljanje službe u dvorskim crkvama na Ćipuru i na Kruševcu u Podgorici, i da devastiranu crkvenu imovinu dovede u prvobitno stanje.

On je naglasio da od vlasti očekuje da konačno riješi crnogorsko pravoslavno crkveno pitanje. Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve u Božićnoj poslanici poručio je da crnogorski narod, jedini u Evropi, svetkuje praznik pod zvjezdanim nebeskim svodom:

U svoje božije hramove, sazdane rukom i trudom naših slavnih predaka, u slavu i čudotvornu moć crnogorskih svetitelja, ne smijemo ni da privirimo, a kamoli da se Bogu pomolimo. Duhovno okupirana Crna Gora stalno odlaže svoje oslobođenje. Kako onda možemo sa utamničenim svecima, otetim bogomoljama i prisvojenom kulturnom baštinom igdje, a kamoli u Evropu koja ne zna za problem CPC, a ujedinjuje se na načelima slobode i ljudskih prava?’

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je današnja globalna kulturna revolucija antihrišćanska, navodeći da jedno društvo, kada napusti zdrava moralna pravila življenja, nakon nekoliko generacija nestaje sa svjetske istorijske pozornice. On je u božićnoj poruci naveo da današnja ‘seksualna sloboda’ vodi ka porobljavanju čovjeka seksualnim nagonima.

‘Ova revolucija novog (prastarog) paganskog totalitarizma obesmišljuje osveštanu svetinju braka, razara porodicu, ukida monogamiju, u ime individualnog polnog zadovoljstva pretvara materinu utrobu iz radionice života u radionicu smrti, legalizuje sve seksualne izopačenosti, od sodomije do pederastije’, kaže se u poruci.

Prema riječima Amfilohija, sve se više, čak i u obrazovanju, forsira ‘rani razvrat i seksualnost bez obzira na opšte ljudsko iskustvo koliko je pogubna za čovjekovo zdravlje prijevremena upotreba bilo čega nezreloga i neprevreloga’.

‘Svima je poznato koliko buđenje rane seksualnosti šteti djeci i omladini, dovodeći do ranih trudnoća i abortusa, doprinoseći širenju polno prenosivih bolesti, ostavljajući duboke emotivne ožiljke, onesposobljujući mlado stvorenje za istinsku ljubav i vezanost, za poštovanje svoje ličnosti i neponovljivosti ličnosti drugoga’, rekao je on.

Organizacije za zaštitu prava LGBT populacije, Amfilohijevu Božićnu poslanicu okarakterisale su kao govor mržnje.
XS
SM
MD
LG