Linkovi

Marković: CG nema spisak nepoželjnih osoba iz Srbije


Premijer Crne Gore Duško Marković (arhiva)

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u ponedjeljak da Crna Gora nema spisak osoba iz Srbije kojima je zabranjen ulazak zbog uvredljivih i neprimjerenih izjava na račun države, ali i da je očekivao izvinjenje srpskog patrijarha Irineja zbog njegovih ranijih izjava o Crnoj Gori.

"Kada bude bilo potrebe za tim, kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu konstruišemo, ona neće biti skrivana od javnosti”, rekao je Marković na Žabljaku. “Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i koje nijesu dobrodošle ovdje, druge liste nema”

Odgovarajući na pitanja novinara o posjeti srpskog patrijarha Crnoj Gori, koju je u izjavama upoređivao Crnu Goru sa fašističkom Nezavisnom državom Hrvatskom, Marković je novinarima rekao je da je "Crna Gora odlučna da brani državno dostojanstvo, dignitet i to demokratskim sredstvima".

Pojedini provladini mediji u Podgorici objavili su u nedelju da je patrijarh SPC Irinej na listi nepoželjnih i da mu ulazak u Crnu Goru neće biti dozvoljen zbog stavova koje je patrijarh SPC iznio tokom posljednjeg boravka u Crnoj Gori, što je policija demantovala.

Patrijarh Irinej u poseti Crnoj Gori (rtcg.me)
Patrijarh Irinej u poseti Crnoj Gori (rtcg.me)

Irinej je ranije ocijenio da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u doba Osmanlija, a da je položaj Srba u Crnoj Gori teži nego u fašističkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

U ponedeljak na Cetinju, patrijarh SPC je, pored ostalog, rekao da ga raduje “što je današnja Crna Gora u odnosu na tadašnju, u pogledu crkve nešto što je normalno za Crnu Goru, da ima živu crkvu, da ima sveštenstvo, monaštvo”, što je crnogorski premijer okarakterisao kao “sasvim drugačiju izjavu nego što je bila prilikom njegove prethodne posjete”.

Crna Gora očekuje izvinjenje patrijarha Irineja

Ja sam dobio poziv od mitropolita Amfilohija da danas budem njihov gost, ali sam rekao da ne mogu da se odazovem pozivu, jer sam imao već zakazanu posjetu Žabljaku”, rekao je crnogorski premijer i dodao da je u pismu mitropolitu naveo da očekuje izvinjenje srpskog patrijarha Crnoj Gori i njenim građanima. “U sinoćnjem telefonskom razgovoru dobio sam najavu od mitropolita takvog pristupa patrijarha Irineja”

Premijer Marković je, pored ostalog, istakao da "nemamo razloga da se skrivamo pred vrijednostima koje imamo, a to je multietnički i multivjerni sklad u kojem svi žive u miru, zajedništvu i solidarnosti".

“Vjerujem da je patrijarh Irinej to razumio i da su poruke mira i suživota u Crnoj Gori dobrodošle", kazao je Marković.

Patrijarh Irinej je novinarima na Cetinju rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori i dodao da je njegova majka porijeklom iz Crne Gore, kao i da donosi blagoslov i želju da u našem narodi vladaju mir, ljubav i sloga”.

"Mi smo jedan narod, iako smo podijeljeni, to ne znači da smo razdijeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele“, poručio je Irinej.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG