Linkovi

Đukanović: Vrijeme je za promjene, DPS spremna za “širu proevropsku većinu”


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na Kongresu Alijanse žena DPS-a, 6. novembra 2021.
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na Kongresu Alijanse žena DPS-a, 6. novembra 2021.

Predsjednik Crne Gore i najjače opozicione Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, saopštio je u subotu da je vrijeme za promjene i da je partija koju predvodi spremna za stvaranje “šire i moćnije proevropske većine”.

“Moramo težiti širim većinama da bismo na taj način lakše razbijali otpore na koje nailazi svaka vlada i politika kada želi da emancipuje društvo. Zato je jako važno da u narednom periodu pokažemo spremnost da širimo svoj koalicioni kapacitet, da stvaramo uslove da se u Crnoj Gori stvaraju šire i moćnije pro-evropske većine", rekao je Đukanović na Kongresu Alijanse žena DPS-a u Podgorici i dodao da “sva istraživanja pokazuju da u Crnoj Gori postoji plodno tle za to”.

Đukanović, čija partija je neprekidno vladala od 1990. do prošlog avgusta, rekao je na Kongresu žena DPS-a da želi da podijeli osjećaj “da smo se veoma približili toj promjeni" i naglasio da je DPS "veoma spreman za te promjene".

Predsjednik DPS-a ocijenio je da aktuelna vladajuća većina želi Crnu Goru da vrati “decenijama, možda čak i vjekovima unazad”.

“Mislim da oni žele da nas vrate u Srednji vijek i… da aktuelne izazove sa kojima se suočava savremeno čovječanstvo rješavaju vjerskim dogmama iz Srednjeg vijeka”, rekao je i poručio da “to ne treba Crnoj Gori”.

Ocjenjujući da je “i bez istraživanja jasno da se kumuliralo nezadovoljstvo u društvu onim što su učinci aktuelne vlasti”, lider opozicije je poručio da je cilj njegove partije da se rehabilituje povjerenje i učvrsti njena pozicija na crnogorskoj političkoj sceni.

On je rekao da se "na taj način doprinosi dobru, napretku i EU perspektivi Crne Gore”.

DPS i njeni koalicioni partneri, na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. poslije 30 godina prešli su u opoziciju, sa jednim poslanikom manje od tročlane koalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA, koji podržavaju Vladu Zdravla Krivokapića.

XS
SM
MD
LG