Linkovi

SDT uputilo zamolnicu Velikoj Britaniji i Švajcarskoj za istragu o “Pandora papirima”


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pominje se u Panorinim papirima
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pominje se u Panorinim papirima

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević saopštila je da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore uputilo zamolnice putem pravosudnim organima Švajcarske i Velike Britanije za podatke koji će pomoći istrazi o navodnoj umiješanosti crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža u slučaju “Pandora papira”.

Govoreći o slučaju "Pandora papiri", Jovićević je za Radio Televiziju Crne Gore rekla da da SDT u predmetima ne prepoznaje političke zvaničnike, već da “u svakom predmetu gledamo pojedinca kao potencijalnog izvršioca krivičnog djela,iskjučivo u skladu sa dokazima koje prikupimo u predmetu donosimo odluke”.

“Tako će biti i u ovom predmetu”, rekla je Jovićević i dodala da je izviđaj u ovom predmetu u toku.

Ona je navela da su “prikupljena obavještenja nakon čega je tužilaštvo putem međunarodne pomoći uputilo zamolnice pravosudnim organima Velike Britanije i Švajcarske.

“Kad dobijemo tražene podatke očekujem da će kolege iz nadležnih državnih organa postupiti promptno koji će se donijeti u skladu sa podacima koji nam pristignu”, rekla je Jovićević i dodala da “očekuje brzu reakciju kolega”.

Govoreći o drugim slučajevima koji privlače pažnju javnosti, Jovićević je rekla da je potvrđena optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića u slučaju “Koverta”, izražavajući uvjerenje “da će se na glavnom pretresu u kontradiktornom postupku dokazati njeni činjenični i pravni navodi u odnosu na sve optužene”.

“Radi se o postupku koji je u toku i svako drugo komentarisanje značilo bi prejudiciranje sudske odluke”, dodala je specijalna tužiteljka.

Jovićević je, pored ostalog, navela da se još se ne može reći da li je visoki funkcioner Agencije za nacionalnu bezbjednost, Luka Bulatović koji je prošlog mjeseca nađen mrtav u jednom stanu u Podgorici, izvršio samoubistvo.

Određena su odgovarajuća vještačenja, izvršena je obdukcija tijela i pisani obdukcioni zapisnik je prispio u Tužilaštvo pa će se nakon analize svih obdukcionih zapisnika i ostalih prikupljenih materijalnih tragova i dokaza i po okončanju svih vještačenja donijeti odluka”, kazala je Jovićević.

Kada je u pitanju slučaj prisluškivanja specijalnih tužilaca, Jovićević je najavila da će ona biti donijeta ubrzo, navodeći da ne može govoriti o predmetu pod oznakom tajnosti.

Tužilaštvo još uvijek nije došlo do podataka ko je naredio ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, a javnost će o tome biti obaviještena po okončanju predmeta, navela je Jovićević.

XS
SM
MD
LG