Linkovi

Mandić: Krivokapić više nema podršku Demokratskog fronta


Arhiva - Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta.
Arhiva - Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta.

Jedan od lidera Demokratskog fronta, dominantne koalicije u vladajućem savezu koji podržava Vladu Zdravka Krivokapića, Andrija Mandić, saopštio je večeras da je premijer, odbijanjem da potpiše Temeljni ugovor sa SPC, izgubio povjerenje i podršku te koalicije.

Mandić je, gostujući na lokalnoj A1 televiziji, rekao da će “o sledećim potezima” narednih dana razgovarati unutar saveza "Za budućnost Crne Gore" i sa partnerima sa kojima imaju većinu u parlamentu.

Lider DF-a je rekao da Krivokapić nije ispunio očekivanja, kako crkvenih krugova koji si ga predložili za nosioca liste koalicije "Za budućnost Crne Gore", tako i građana koji su na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine glasali za smjenu vlasti.

On je rekao da je Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC usaglašen početkom aprila, ocjenjujući da je Krivokapić, odbijajući da ga potpiše, napravio “težak skandal”, navodeći da “još ima šanse da reaguje tako što će otići u Patrijaršijski dvor i potpisati Temeljni ugovor”.

"Krivokapić nije ušao u politiku kao stručnjak za ekonomiju ili pravo, niti kao iskusan političar, već je doveden da riješi konkretna pitanje, a jedno od ključnih je upravo Temeljni ugovor sa SPC", rekao je Mandić.

On je rekao da se nepotpisivanjem tog ugovora nastavlja diskriminatorski odnos prema SPC, navodeći da je ona jedina vjerska zajednica sa kojom, iako je najbrojnija, ne postoji takav dokument.

Mandić je optužio Krivokapićevu Vladu da, pored nepotpisivanja ugovora sa SPC, pokušava da izbjegne popis stanovništva , istovremeno vodeći katastrofalnu ekonomsku politiku.

"Imamo na djelu protivzakonito zaduženje, jednu vrstu izdaje prema SPC i, uz sve to, još i optužbe kako mi ucjenjujemo", kazao je Mandić, odgovarajući na tvrdnje premijera izrečene u parlamentu da je Andrija Mandić na njega vršio pritisak da se odloži izbor mitropolita crnogorsko primorskog.

Kako je naveo, Krivokapić na sve načine pokušava da odgovornost za svoje loše postupke prebaci na druge.

"Umjesto da kaže da nije ispunio očekivanja, on optužuje druge za navodne ucjene što je sramotno", rekao je Mandić.

Premijer Krivokapić odbio je krajem prošle nedjelje da potpiše Temeljni ugovor sa SPC u Beogradu i predložio da to bude urađeno 30. oktobra, na dan smrti mitropolita Amfilohija, na Cetinju.

Skup i šetnja pod srpskim trobojkama

Portal Vijesti piše da se nekoliko stotina ljudi, kršeći epidemiološke mjere, u nedelju uveče okupilo ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, nakon najave na društvenim mrežama da se organizuje doček mitropolita Joanikija.

Vijesti i RTCG navode da su okupljeni organizovali i vatromet, a nakon vožnje gradskim ulicama, krenuli su u šetnju noseći zastave Srbije, “trobojke” bez grba i one iz doba Petrovića, uz pjesme “Crna Gora i Srbija to je jedna familija” i “Nije ovo Montenegro, već junačko srpsko leglo”.

Nakon objava na društvenim mrežama o navodnom svečanom dočeku Joanikija, Iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) je saopšteno da “MCP niti uprava Sabornog hrama Vaskrsenja nije organizovala nikakav doček, niti će mitropolit Joanikije večeras posjetiti Hram jer trenutno nije u Crnoj Gori”.

"Za svečanosti koje nam predstoje povodom ustoličenja novog Mitropolita crnogorskog vjerni narod, kao i ukupna javnost, biće blagovremeno obavješteni putem zvaničnih glasila Mitropolije", piše na sajtu Mitropolije.

XS
SM
MD
LG