Linkovi

Crna Gora obara evropske rekorde u prvim danima masovne vakcinacije


ARHIVA - Medicinska sestra daje vakcinu protiv Kovida 19 u Podgorici (Foto: RFE/RL/Savo Prelević)

Zvaničnici zdravstva u Crnoj Gori saopštili su da je tokom drugog dana masovne imunizacije dato 10.371 doza vakcine protiv koronavirusa, 1.105 više nego u utoorak kada je Crna Gora srazmjerno broju stanovnika oborila evropski rekord u vakcinaciji tokom jednog dana.

Prema navodima Ministarstva zdravlja, koje je juče na više od 140 punktova počelo kampanju masovne vakcinacije, danas je dato 8.852 prvih doza i 1.519 drugih doza.

"Zbirno, u Crnoj Gori do sada je dato 85.318 vakcina. Od toga, prvom dozom je vakcinisano 57.571 građana, a obje doze dobilo je 27.745", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović poručila je ranije danas u izjavi za RTCG da imunitet nacije zavisi isključivo od broja vakcinisanih građana.

Portal Vijesti navodi da su se do sada od 14 članova Vlade javno vakcinisali samo ministarka zdravlja i vicepremijer Dritan Abazović, a danas je to, prema internet stranici covidodgovor.me, učinila i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Vijesti podsjećaju da se još nisu vakcinisali ni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, dok je premijer Zdravko Krivokapić u utorak rekao da “ne bježi od vakcinacije, ali da trenutno ima antitijela, pa nema potrebe”.

Od početka epidemije sredinom marta 2020. u Crnoj Gori je od koronavirusa oboljelo 97.930 osoba, od kojih je preminulo 1.512.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG