Linkovi

U SPC iznenađeni Krivokapićevim porukama: Zabrunuti smo za položaj SPC, nećemo odustati od odbrane svetinja


Novi patrijarh SPC Porfirije (foto Fonet)

Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je u petak da su iznenađeni "do sada neizrečenim razlozima za odlaganje potpisivanja temeljnog ugovora izmedju države Crne Gore i SPC", poručujući da neće odustati od “odbrane svojih prava i svojih svetinja”.

“U prijepodnevnim časovima, predstavnici Svetog Arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore", saopšteno je iz SPC.

U saopštenju se navodi da je “premijer Vlade u Podgorici” Zdravko Krivokapić kasnio na sastanak i da je stigao u 21 sat, nakon čega je “iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti”.

Iz SPC su saopštili da je patrijarh Porfirije “te razloge saslušao sa pažnjom i velikim strpljenjem....ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu”.

“Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vjernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije”, piše u saopštenju.

U saopštenju je upućena poruka da “SPC i njen narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja”.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u četvrtak uveče je doputovao u Beogradsku patrijaršiju, gdje je prenio poruku “vjernog naroda” da novi mitropolit crnogorsko-primorski treba da bude episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije, kao i da temeljni ugovor treba odložiti do 30. oktobra i godišnjice smrti mitropolita Amfilohija.

XS
SM
MD
LG