Linkovi

Crna Gora obilježava Dan državnosti


Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na Gorici, gde je održana svečana akademija povodom Dana državnosti (Foto: Televizija Crne Gore)

Crna Gora obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i na 13. jul 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Crna Gora slavi 13. jul 1941. i 13. jul 1878. dostojna žrtava pregnuća i ostvarenja naših predaka, kazao je predsjednik Milo Đukanović na Akademiji povodom Dana državnosti i dana ustanka crnogorskog naroda. Ističe da su “državna politika Crne Gore, sistem vrijednosti koje usvajamo, i uspjesi koje nižemo i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, čvrsto utemeljeni na civilizacijskim tekovinama antifašizma”.

“Trinaesti jul 1941. godine je najveći datum burne slobodarske Crne Gore. Uz njega jubilarno stoji još jedan slavni 13. jul – kada je prije 140 godine na Berlinskom kongresu potvrđeno međunarodno državno priznanje utemeljeno 20 godina ranije slavnom bitkom na Grahovcu. Ponosni na istorijski podvig naše generacije na referendumu 2006. na kojem smo kroz demokratsku bitku obnovili državu i doprinijeli očuvanju tradicionalnih vrijednosti, slobode, časti i nacionalnog dostojanstva. Danas slavimo 13. jul 1941. i 13. jul 1878. dostojni žrtava pregnuća i ostvarenja naših predaka”, kazao je Đukanović.

Kako je naglasio, 13. jula 1941. herojski je ustao cio crnogorski narod, na prvom mjestu njegova neustrašiva mladost.

“Ali ne samo da bi slomili okove okupatora, nego i da bi zbacili ponižavajući jaram podgoričke skupštine 1918. Zato, nakon 100 godina od tih nelegalnih i nelegitimnih odluka, možemo reći da je trinaestojulski ustanak 1941. za crnogorski narod imao karakter akcije dvostrukog oslobođenja i dvostruke pobjede nacionalnog dostojanstva”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, antifašizam je ona istorijska poluga, ili poluga istorije, bez koje ne bi bilo ni društvenog preporoda, ni državne obnove Crne Gore u 20. i 21. vijeku.

“Antifašizam je prvi, fundamentalni uslov i postojanja i opstanka Crne Gore. Tamo su i crnogorski ostvareni NATO, i crnogorski buduća Evropska unija”, jasan je Đukanović.

Crna Gora će, poručuje on, sa još snažijom ambicijom i obogaćenom energijom produbljivati reformske i evropske pristupne procese.

“Crna Gora prvi put živi viziju moderne i demokratske, sekularne i građanske, mediteranske i evropske države. Niko je geografski ne može izmjestiti, tako da ni Crna Gora neće nigdje sa turbuletnog Balkana: ali hoće crnogorsku državnu i društvenu egzistenciju na – nebalkanski način”, naveo je Đukanović.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović priredio je sinoć svečani prijem povodom Dana državnosti, u Plavom dvorcu na Cetinju.

Vučić: Napredak i blagostanje građanima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan državnosti crnogorskom kolegi Milu Đukanoviću, naglasivši da se nada da će jačanje bilateralnih odnosa doprinijeti miru i stabilnosti regiona.

„Čestitam Vam Dan državnosti, uz želje za napredak Crne Gore i blagostanje svih njenih građana. Nadam se da ćemo saradnjom i jačanjem bilateralnih odnosa naših dviju zemalja doprinositi miru i stabilnosti političkih prilika u regionu i njegovom ekonomskom razvoju.

Upućujem Vam, gospodine predsjedniče, pozdrave i izraze uvažavanja”, navodi se u Vučićevoj čestitki.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG