Linkovi

"Prijateljstvo i neraskidive veze Crne Gore i Albanije"


Premijeri Crne Gore i Albanije Duško Marković i Edi Rama tokom zajedničke sednice Vlada dve zemlje u Skadru (Foto: Vlada Crne Gore)

Prva zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Albanije, koja je danas održana u Skadru, potvrda je prijateljstva dviju država i neraskidivih veza naroda, poručili su premijeri Albanije i Crne Gore Edi Rama i Duško Marković.

Albanski premijer Edi Rama je, otvarajući zajedničku sjednicu vlada Crne Gore i Albanije, rekao da ne postoji nešto "što bismo mogli da zamjerimo jedni drugima". On je iskazao posebno poštovanje crnogorskim liderima na odnosu prema albanskoj manjini u Crnoj Gori. Istakao je da je i njegova zemlja, usvajanjem Zakona o manjinama, dala crnogorskoj manjini vrijednost koja joj pripada.

"Nije uobičajeno da su u našem regionu stvari pozitivne, ali ovdje jesu", rekao je Rama i dodao da su dvije države "našle zajednički jezik bez po muke".

Rama je dodao da će dvije države, promovisanjem svojih ljepota, sprovođenjem usklađenih politika, omogućiti ne samo povećanje broja turista, nego i otvaramo mogućnost boljeg upoznavanja I saradnje.

Crnogorski premijer Duško Marković podsjetio da su Crna Gora i Albanija, od prošle godine, saveznice u okviru NATO-a.

"Činjenica da je ovo zapravo i prva sjednica koju Vlada Crna Gora organizuje sa nekom drugom zemljom jasno potvrđuje naše prijateljstvo, neraskidive veze između naših naroda i odlučnost da nastavimo da njegujujemo dobrosusjedske odnose. I to što se događa u Skadru, sa toliko značenja i istorije i potencijala koji dijelimo je pravi simbol odnosa između Crne Gore i Albanije. A od prošle godine, mi smo i saveznici u okviru NATO, što je još jedan kvalitet naših odnosa", rekao je Marković.

On je, istakavši da je prioritet obje države članstvo u Evropskoj uniji, čestitao Albaniji na odluci EU o početku pregovora i istakao spremnost Crne Gore da i u narednom periodu bude podrška svom susjedu u ostvarivanju zajedničkih integracionih ciljeva.

Marković je potencirao saradnju zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa, sve u cilju razvoja regiona i kvalitetnijeg napredovanja zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji i istakao pomoć u realizaciji ključnih projekata u saobraćaju i energetici.

Premijer Marković istakao je i značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije.

"Kao posebnu temu za kraj, radi njenog značaja, želim da potenciram bogatstvo koje postoji između naših zemalja, a to su naši narodi koji žive u jednoj i drugoj zemlji, kao manjinski narodi a ustvari želim da kažem građani - Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci u Albaniji - koji su jedna od najznačajnijih spona dvije zemlje. Albanci u Crnoj Gori su građani koji doprinose napretku zemlje, aktivni učesnici i promoteri ostvarivanja državnih strateških prioriteta, faktor stabilnosti i gradnje bolje budućnosti zemlje. Kao što su Crnogorci u Albaniji građani koji doprinose njenom napretku i društvenom i političkom životu čuvajući svoj indentitet i tradiciju", rekao je Marković.

Premijeri Marković i Rama poručili su da Crna Gora i Albanija neće podizati ni mreže ni zidove na svojim granicama, jer je situacija sa migrantima, kažu, pod kontrolom.

"Ali neće biti ni zemlje u kojima će se graditi kampovi za izbjeglice”, kazao je Rama na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije zajedničke sjednice Vlada Crne Gore i Albanije u Skadru.

Po okončanju sjednice u Skadru potpisano je više zajedničkih dokumenata, među kojima su Zajednička deklaracija Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, a održan je i Poslovni forum Crna Gora - Albanija, u organizaciji dviju privrednih komora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG