Linkovi

Đukanović u Briselu, razgovarao sa Stoltenbergom i Mogerini


Đukanović u Briselu, razgovarao sa Stoltenbergom i Mogerini
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

Đukanović u Briselu, razgovarao sa Stoltenbergom i Mogerini

Godinu dana od zvaničnog prijema Crne Gore u NATO, predsjednik Milo Đukanović sastao se u Briselu sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, a avioni vojnog saveza u bazama u Grčkoj i Italiji se pripremaju da od sutra započnu patroliranje nebom iznad Crne Gore, što je, prema predsjedniku Đukanoviću, jedna od konkretnih koristi članstva u NATO-u. Prije ovog susreta, Đukanović se susreo sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogerini, koja je naglasila ulogu Crne Gore u regionu kao čvrstog bezbjednosnog partnera.

U ovo vrijeme prošle godine zastava Crne Gore je svečano podignuta uz ostale zastave NATO članica, a zemlja je dobila mjesto za stolom i pravo punopravnog odlučivanja o politici i aktivnostima Alijanse. Godinu iza generalni sekretar opisuje kao uspješnu, sa značajno pojačanim angažovanjem Crne Gore u NATO misijama, kao i jasno iskazanoj želji da u narednih šest godina izdvajanja za odbranu dostignu dva odsto bruto nacionalnog dohotka. NATO sa svoje strane, članici koja nema svoje vazdušne snage, pokazuje solidarnost, kaže generalni sekretar Jens Stoltenberg:

"NATO je odbrambena alijansa i štitimo sve saveznike od bilo kakve prijetnje. Od sutra, NATO počinje vazdušne patrole iznad Crne Gore sa avionima iz Grčke i Italije. Cilj ove mirnodopske misije je bezbjednost crnogorskog neba od avionske ili bilo koje druge prijetnje. Ovakva pomoć, kakvu NATO pruža članicama koje nemaju vlastite vazdušne snage, jeste snažan znak solidarnosti Alijanse".

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da Crna Gora dijeli politiku i bezbjednosne interese Evropske unije, osudivši rusko ugrožavanje ukrajinskog integriteta i "postupanja poput onih koje smo vidjeli u Crnoj Gori tokom izbora 2016."

"Pripadamo evropskom sistemu vrijednosti i branićemo ga. Rusija je naš susjed i moramo naučiti da živimo s razlikama koje nas neće ugrožavati", istakao je predsjednik Crne Gore.

Stotenberg je takođe podsetio na izazove s kojima se Evropa suočava.

"Stvarnost je da oko Evrope vidimo više nesigurnosti. Nemiri i nasilje na sjeveru Afrike, Bliskom Istoku, Iraku, Siriji, ali takođe tu je i Rusija sve više samouvjerena u upotrebi vojne sile protiv svojih susjeda, kao što je slučaj u Ukrajini. U tom bezbjednosno sve zahtjevnijem okruženju, NATO je postao jači, odgovorio je na nesigurnost oko nas i postali smo veći sa cg članstvom. Sve to je pomoglo NATO ali i CG jer zajedno smo jači, bazirano na principu da je napad na jednu članicu, napad na sve nas".

Razgovarano je danas i o predstojećem, julskom NATO samitu u Briselu na kojem će se, pored ostalog, objaviti i početak trening misije u Iraku.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednik Crne Gore Milo Đukanović u Briselu (Foto: Pool via AP/Stephanie Lecocq)
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i predsednik Crne Gore Milo Đukanović u Briselu (Foto: Pool via AP/Stephanie Lecocq)

Pred posjetu sjedištu NATO, cg predsjednik se susreo i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, a nakon susreta je iz kabineta šefice evropske diplomatije naglašena važnost Crne Gore kao čvrstog bezbednosnog partnera, da je riječ o primjeru evropskog opredjeljenja i zajedničkih vrijednosti. Razgovor sa Mogerini nije zaobišao ni nedavno održani summit u Sofiji, provođenje reformi, te borbu protiv korupcije i medijske slobode u Crnoj Gori.

Predsjednika Crne Gore sutra u Briselu očekuju susreti sa prvim ljudima Savjeta, Komisije i Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG