Linkovi

NATO avioni od danas čuvaju vazdušni prostor Crne Gore


Podizanje zastave Crne Gore ispred sedišta NATO-a u Briselu
Podizanje zastave Crne Gore ispred sedišta NATO-a u Briselu

Pokaznom vježbom prizemljenja aviona sa zvaničnicima crnogorske vlade i NATO-a, borbeni vazduhoplovi Italije i Grčke otpočeli su zaštitu crnogorskog vazdušnog prostora, na godišnjicu prijema Crne Gore u Alijansu.

Nakon uspješno okončane vježbe presrijetanja i prizemljenja aviona u kome su bili crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković i predstavnik NATO-a, Bošković je rekao da su “od danas naše nebo i more zaštićeni”.

“Okrenuli smo se budućnosti i Crnu Goru doveli do nivoa koji predstavlja novi kvalitet života, novi sigurnosni aspekt”, kazao je Bošković i zahvalio čelnicima NATO-a, koji su kako je dodao, prepoznali šta je Crna Gora uradila.

Bošković je izrazio posebnu zahvalnost Italiji I Grčkoj “što su prihvatile da budu dio zaštitnog korpusa našeg neba”, navodeći da su, pored zaštite vazdušnog prostora, konkretni benefiti od NATO-a jačanje vladavina prava I borba protiv korupcije.

“Modernizovaćemo pješadiju, a onda i mornaricu”, poručio je Bošković

Brigadni general NATO, Roberto Di Marko, kazao je da NATO misija znači zaštitu vazdušnog prostora 24 sata dnevno, navodeći da je to “primjer kolektivne odbrane koja je u srcu NATO osnivačkog ugovora”.

“Princip NATO “Air policing” se primjenjuje na sve nove saveznice nakon učlanjenja”, poručio je general Di Marko. “Svi za jednog jedan za sve, Crna Gora danas kao i 28 saveznika prije iskusiće šta to znači”

Di Marko je pohvalio doprinos Crne Gore evroatlantskoj bezbjednosti i učešće njenih vojnika u misijama u Avganistanu, navodeći da “Crna Gora pomaže, obučava i savjetuje avganistanske snage da budu bezbjednije”

On je saopštio da je pristupanje Crne Gore NATO-u, kao 29. članice, primjer NATO-ovih otvorenih vrata i politike koja vodi očuvanju bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG