Linkovi

Bošković: Prijem Makedonije u NATO doprinijeće regionalnoj stabilnosti


Američki sekretar za odbranu Džejms Matis i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković tokom ceremonije dočeka ispred Pentagona, 27. februar 2018.
Američki sekretar za odbranu Džejms Matis i crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković tokom ceremonije dočeka ispred Pentagona, 27. februar 2018.

Ministar odbrane Crne Gore, Predrag Bošković, rekao je u petak da će Crna Gora, kao članica NATO-a, nastaviti da snažno podržava politiku “otvorenih vrata” Alijanse I sve njene aktivnosti s ciljem jačanja bezbjednone situacije u regionu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Govereći na Specijalnom sastanku ministara odbrane država članica Američko-Jadranske povelje (A-5) u Zagrebu, kojem je prisustvovao i sekretar za odbranu SAD, Džejms Matis, Bošković je izrazio uvjerenje da će integracija Makedonije u NATO doprinijeti regionalnoj stabilnosti i cjelokupnom sistemu kolektivne odbrane, navodi se u saopštenju.

On je istakao da će Crna Gora nastaviti da razvija prijateljske odnose sa državama regiona, u cilju unapređenja bezbjednosne situacije u regionu.

“Takođe, Crna Gora će nastaviti da radi na unaprjeđenju nivoa interoperabilnosti, sa posebnim fokusom na učešće u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, što je mjerljiv dokaz posvećenosti sistemu kolektivne odbrane za koji se Crna Gora opredijelila još nakon obnove nezavisnosti 2006”, piše u saopštenju MO.

Ministar odbrane Crne Gore, koja predsjedava Jadranskom poveljom, u okviru učešća na Specijalnom sastanku zemalja A-5, susreo se sa američkim sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom, ističući da Matisova posjeta regionu i učešće na sastanku u Zagrebu “dodatno ukazuju na posvećenost SAD evroatlantskoj perspektivi regiona” i podržava napore zemalja A-5 u rješavanju aktuelnih bezbjednosnih izazova.

Ministar Bošković i sekretar Matis saglasili su se da se bilateralna odbrambena saradnja dvije zemlje razvija na zavidnom nivou, što dokazuje i značajan broj zajedničkih aktivnosti, navodi se u istom saopštenju.

“Bošković se zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koje SAD, kao glavni strateški partner, pružaju Crnoj Gori u domenu razvoja nacionalnog odbrambenog sistema, te izrazio očekivanje da će dvije zemlje dodatno unaprijediti postojeću saradnju u svojstvu NATO saveznica, a posebno u oblastima modernizacije i zajedničkog doprinosa kolektivnom sistemu odbrane, imajući u vidu da bez stabilnog regiona Zapadnog Balkana nema stabilne Evrope, ni stabilnog evroatlantskog savezništva”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Prema istom saopštenju, Bošković je upoznao Matisa sa aktuelnim prioritetima MO i daljim planovima za razvoj Vojske Crne Gore, i naglasio da će Crna Gora, u skladu sa postojećim mogućnostima, aktivno podržati svaku inicijativu Alijanse koja ima za cilj uspostavljanje I održavanje međunarodnog mira u bezbjednosti.

Sekretar Matis pohvalio je napore koje Crna Gora, kao najmlađa NATO članica, ulaže u okviru učešća u međunarodnim misijama i operacijama, te istakao da će SAD nastaviti da pružaju neophodnu podršku Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore u pogledu unaprjeđenja postojećih odbrambenih kapaciteta.

Matis je, takođe, ukazao na činjenicu da je Crna Gora uspješno sprovela sveobuhvatne reforme koje su rezultirale uspjehom u okviru evro-atlantskih integracija, te izrazio zadovoljstvo što danas Crna Gora predstavlja ključan primjer uspješno sprovedenih reformi, kao i svojevrstan faktor bezbjednosti Zapadnog Balkana, kažu u ministarstvu.

Osim sa Matisom, Bošković se, na marginama Specijalnog sastanka u Zagrebu, sastao i sa ministrom Kosovskih snaga bezbjednosti, Rustemom Berišom, pri čemu su ministri izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti odbrane i razmijenili mišljenja i stavove o trenutnom razvoju odbrambenog sektora, kao i budućoj bilateralnoj saradnji dvije zemlje u oblasti odbrane, dodaju iz MO.

Bošković i Beriša istakli su da je zajedničko učešće u inicijativama regionalnog formata jedan od ključnih alata za uspostavljanje dijaloga i dostizanje trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, navodi se u saopštenju.

Beriša se, kako navode u MO, zahvalio na podršci koju Crna Gora pruža kroz promociju NATO politike “otvorenih vrata’’, ukazujući na neprocjenjiv značaj spremnosti Crne Gore da iskustva iz evroatlantskog procesa podijeli sa zemljama koje imaju iste spoljnopolitičke prioritete.

XS
SM
MD
LG