Linkovi

Novinar Jovo Martinović osuđen zbog šverca droge


Crnogorski novinar i saradnik više zapadnih medija Jovo Martinović osuđen je u utorak na godinu i šest mjeseci zatvora pod optužbom da je bio član kriminalne grupe optužene za međunarodni šverc droge, potvrdila je Glasu Amerike portparolka Višeg suda Aida Muzurović.

Martinović, koji je tokom istrage proveo 15 meseci u zatvoru i pored protesta međunarodnih organizacija, osuđen je da je učestvovao u švercu kokaina, heroina i marihuane, kao član kriminalne grupe Duška Martinovića, bivšeg člana bande Pink panteri, koji je istom presudom osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora.

Osim dvojice Martinovića, presudom sudskog vijeća Višeg suda u Podgorici za isto djelo optuženo je još šest osoba, kojima su određene zatvorske kazne od godinu do dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Osuđeni vođa grupe Duško Martinović, na prethodnom ročištu, priznao je da je učestvovao u trgovini i međunarodnom švercu droge, negirajući, međutim, da je organizovao kriminalnu grupu. On je tom prilikom rekao da su ostali optuženi nevini, te da nisu znali za njegove planove u vezi sa švercom droge, i zatražio da ih sud oslobodi krivice.

Novinar Jovo Martinović negirao je da je bio član kriminalne organizacije krijumčara narkotika, i optužio tužiteljicu Miru Samardžić da je svjesno oprostila narko dileru, koji je postao svjedok-saradnik suda kako bi optužila “nepodobnog novinara zapadnih medija”, iako je protiv Duška Martinovića već imala dovoljno dokaza.

Martinović je dugogodišnji "frilenser", koji je sarađivao sa više uglednih zapadnih medija, istražujući organizovani kriminal i ratne zločine na Balkanu, a njegove priče objavljivali su, pored ostalih, veoma ugledni "The Economist", "Time", "Newsday" i "Financial Times".

Upravo je 2013. godine, prilikom rada za "Vice" na filmu o ozloglašenoj grupi kradljivaca dijamanata poznatom pod imenom Pink panteri, upoznao Duška Martinovića, bivšeg člana te organizacije, sada prvooptuženog za šverc droge.

Njegov petnaestomjesečni boravak u istražnom zatvoru izazvao je oštre kritike crnogorske vlasti od strane Komiteta za zaštitu novinara, Reportera bez granica i drugih medjunarodnih organizacija za zaštitu novinara.

Prošle godine, Jovo Martinović je dobio međunarodni nagradu za hrabro i etičko novinarstvo “Piter Mekler”.

XS
SM
MD
LG