Linkovi

Crna Gora ublažava mjere protiv širenja Kovida 19


Nabavka u vanrednim okolnostima u podgoričkoj trgovini (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Crnogorska Vlada saopštila je da se Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) saglasilo sa ublažavanjem pojedinih privremenih mjera uvedenih radi zaštite zdravlja i života građana, pa će građanima biti dozvoljeno kretanje svim danima do 23 časa uveče.

"Analizirajući epidemiološku situaciju odlučeno je na predlog Instituta za javno zdravlje, da zabrana kretanja, koja je do sada važila od 19:00 sati radnim danom, subotom od 13:00, a nedjeljom od 11:00 sati, do pet sati ujutro narednog dana ubuduće važi od 23:00 sata svim danima", navedeno je u saopštenju.

Prema saopštenju Vlade, prodavnice robe široke potrošnje kojima je do sada bio omogućen rad u skraćenom vremenu ubuduće mogu biti otvorene od 07:00 do 22:00 radnim danima i subotom.

U Vladinom saopštenju se, pored ostalog, navodi da je data saglasnost na upražnjavanje individualnih sportskih i rekreativnih fizičkih aktivnosti na javnim površinama poput trčanja, džoginga i dr. uz obavezno držanje distance i poštovanje svih ostalih mjera prevencije, a posebno fizičke distance.

Stanovnicima opštine Tuzi ukinute su posebne mjere dosadašnje zabrane, tako da će od stupanja na snagu naredbi na koje je NKT danas dalo saglasnost, za građane Tuzi važiti pravila kao i za građane svih ostalih crnogorskih opština.

"Pri tome građani Tuzi mogu putovati za Podgoricu jer se Podgorica, Tuzi i Danilovgrad tretiraju kao jedna cjelina", piše u saopštenju Vlade.

Ipak, NKT upozorava građane da opasnost nije prošla i da je neophodno da se striktno pridržavaju svih mjera koje su na snazi.

U međuvremenu, Crna Gora bilježi nastavak pada broja zaraženih koronavirusom, od kojeg je od početka epidemije oboljelo 313 osoba, uz pet smrtnih slučajeva osoba pozitivnih na Kovid 19, uglavnom teških hroničnih bolesnika.

Vlada je saopštila i da je za nešto više od mjesec dana na žiro račun NKT-a uplaćeno skoro osam miliona eura donacija za borbu protiv širenja epidemije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG